městský dům

1/ dům 2/ dvorní křídlo 1/ dům Dvoupatrový řadový zděný dům o 4 okenních osách se štítem a příčnou sedlovou střechou krytou taškami bobrovkami. Stojí na hluboké parcele s úzkým dvorem a patrovým dvorním západním křídlem. Průčelí vrcholně barokní, přízemí šikmo předstupuje asi o 15 cm. Přízemí člení pásování v omítce, vpravo opěrný pas, v ploše přízemí trojice vstupů v jednoduchém pískovcovém ostění. Přízemí odděluje jednoduše profilovaná kordonová římsa. Okna v patrech sdružena do párů – v 1. patře obdélná v kamenných ostěních, s lištovými šambránami s uchy, se společnou přímou parapetní a segmentovou nadokenní římsou. Okna 2. patra menší v profilovaných šambránách s uchy a kapkami, druhé patro členěno lisénovými rámy se středním vpadlým polem, v němž asi bývala freska. Korunní římsa výrazná, profilovaná. Nad ní nově vyzděný, zatím neomítnutý štít z tvárnic – polokruhem zakončený s postranními konkávně probranými volutovými křídly na nízké atice, členěné pilastříky. Dvorní fasáda měla v 1. patře obdélná okna v kamenném ostění s lištovými šambrány s uchy (dochováno pouze levé sdružené okno, jinak okna nová) a ve východní polovině zasklenou pavlač (nezachována), dvorní štít nově vyzděný z tvárnic. Interiér: konstrukčně hloubkový dvoutrakt s bývalým průjezdem vlevo, zúženým v přední části novějšími příčkami v chodbu, zaklenutou přerušenou stlačenou valenou klenbou s pětibokými výsečemi. Zadní část chodby je plochostropá, oddělená od přední části vysokým segmentovým kamenným středověkým pasem s okosenými hranami a patkami. Z průjezdu vede pískovcový olištovaný portál do sklepa a jednoramenné schodiště do pater sklenuté nízkým segmentem. V zadní části průjezdu vpravo slepý pozdně gotický pravoúhlý portálek, ve spodní části okosený, v horní vyžlabený. Do dvora průjezd ukončen gotickým půlkruhovým portálem s okosením a patkami. Pravý trakt zaklenut v přední části valeně s pětibokými výsečemi, vzadu pak valenou klenbou na přizděných pilířcích s protilehlými trojbokými výsečemi. Dům má dvoupatrové sklepy – horní dispozičně odpovídají přízemí, jsou gotického původu, s kamenným půlkruhovým gotickým portálkem s okosením a patkami, z větší části původně trámové plochostropé, v zadní části pravého křídla sklep klenutý. Spodní sklepy leží zčásti pode dvorem a pravým dvorním stavením. 2/ dvorní křídlo Na západní straně dvora jednopatrové sedmiosé dvorní křídlo na obdélném půdorysu (dvorní průčelí je ve střední části pravoúhle uskočeno), podepřené dvěma šikmými pasy, vzadu se samostatným předloženým kamenným schodištěm. Střecha pultová, na severu doplněná valbou, krytina z alfaltové lepenky. Zdivo smíšené z pískovce, opracovaných kvádrů a cihel se zbytky omítek. V přízemí dva pravoúhlé vstupy a dvě obdélná okna, všechny v pískovcovém ostění s lištou a uchy. V patře vlevo obdélný vstup s pískovcovým ostěním s lištou a uchy a 3 obdélná okna, pravé z nich v pískovcovém ostění s lištou a uchy. Interiér řešený jako jednotrakt, zaklenutý v přízemí plochými plackovými klenbami do pasů. Patro plochostropé.