jízdárna

Přízemní zděná hladce omítnutá budova postavená na obdélném půdorysu orientovaném ve směru sever – jih, pod valbovou prejzami krytou střechou s valbovými vikýři se svislými oválnými okny a volskými oky. Fasády jsou členěny pouze barevně odlišeným soklem a profilovanou korunní římsou. Před úpravou pro galerii měly fasády bosované lisény a bosovaný sokl měl bosy hrubě omítnuté s hlazenou obvodovou stezkou. Moderní jednokřídlá jednotabulová dovnitř otvíravá okna jsou osazena do špalet původních pískovcových profilovaných šambrán s uchy a kapkami dosedajících na podokenní římsy. Severní vstupní průčelí má v patře dvě okna na rozdíl od výše popsaných jsou nižší, zhruba čtvercová, dvoukřídlá dvoutabulková. V přízemí mezi nimi se nachází pískovcový portál, který sem byl transferován asi r. 1962 z roudnického měšťanského domu. Portál tvoří dvě bočnice zakončené patečními římsami, které nesou stlačený oblouk, nad nímž neúplný lichoběžníkový fronton s krátkými křidélky, plocha mezi ním a obloukem vyplňují dva cvikly, uprostřed nichž kartuš s oválem lemovaným dvěma vavřínovými ratolestmi v němž je šípem probodené srdce z něhož vyrůstá růže se třemi květy. V portále osazena kovářsky zhotovená ocelová rámová dvoukřídlá dovnitř otvíravá levá vrata o dvou velkých skleněných výplních. Ve střeše v ose průčelí vikýř. Západní podélné průčelí je devítiosé, ve střeše má nad okny ve 2., v 5. a 8. ose tři vikýře mezi nimiž jsou volská oka. Jižní boční průčelí je bez otvorů, pouze v jeho ose je ve střeše vikýř. Východní podélné dvorní průčelí je sedmiosé, na stranách jsou průčelí zkrácená vždy o jednu osu, protože k nim přiléhá na jihu kočárovna a na severu dům čp. 5. V 1. a ve 4. ose jsou okna nižší, zhruba čtvercová, neboť jsou pod nimi dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé rámové dveře osazené do profilovaných ostění s ušima a kapkami. Nad nimi prostupují střechou vikýře - ten ve 4. ose má místo okna nákladový otvor zaklenutý plným obloukem. V 7. ose je též nižší okno, protože je pod ním schodiště do patra sousedního domu čp. 5. V interiéru se nachází velká místnost zaklenutá valeně s dvojicemi protilehlých pětibokých výsečí, na severu dnes doplněná v přízemí vstupním plochostropým prostorem a v patře místností zaklenutou pokračováním klenby výše uvedené. Podlahy dnes z čtvercových keramických dlaždic na koso a na střih kladených.