zámecká zahrada II.

Zámecká zahrada II. zabírá rozsáhlou plochu při jižním okraji areálu zámku o půdorysu zhruba tvaru obdélníka orientovaného ve směru východ – západ. Zahrada byla založena jako francouzský park, jak o tom svědčí katastrální mapy Stabilního katastru z roku 1840, kde je její podstatná část rozdělena do zhruba čtvercových polí. Dnes je rozdělena zhruba na dvě poloviny. Východní převážně pouze zatravněná část s několika málo listnatými stromy má po obvodě pískem vysypanou cestu, která na východě zasahuje do vedlejší bývalé štěpnice. Severní a jižní stranu této cesty spojuje dvojice rovnoběžných cest, kterou lemuje alej listnatých stromů nově vysazených asi kolem roku 2010. Východní cesta této dvojice je zpevněna zatravňovacími betonovými tvárnicemi, aby lépe odolávala automobilům přijíždějícím k domu čp. 1398 postaveném v bývalé štěpnici ve 2. polovině 20. století. Západní polovina je zarostlá listnatým lesem vzniklým neúdržbou anglického parku, ve který byl změněn původní francouzský. Tato část byla na západní straně zmenšena asi o 12 m a to posunutím západní části ohradní někdy mezi léty 1967 a 1975. Po dobu užívání areálu armádou byly v západní části západní poloviny zahrady postaveny garáže a vrátnice, které byly mezi léty 2006 a 2010 odstraněny. Tato část začala také sloužit k přístupu dopravy na plochu bývalé zásobní zahrady, která se stala parkovištěm, k čemuž je využívána dodnes.