kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava je jednolodní zděná (ze smíšeného zdiva) hladce omítnutá orientovaná stavba obdélného půdorysu s pravoúhle odsazeným o něco nižším presbytářem pod sedlovou střechou (na východním konci lodě a presbytáře zvalbenou). Je kryta pálenými bobrovkami - nad lodí převážně na husté laťování a nad presbytářem dvojitě na laťování řídké. Fasády jsou kromě otvorů členěny pouze korunními římsami lodi a presbytáře. Západní hlavní vstupní štítové průčelí má dvě vysoká obdélná okna s pásovými šambránami opatřená původními mřížemi a s výplněmi o šesti křídlech a šestatřiceti tabulkách. Mezi nimi je přistavěna k průčelí předsíň, která je završena trojúhelným tympanonem. V ose se nalézají obdélné dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé rámové dveře o šesti výplních osazené do špalety a zaklenuté plným obloukem. Mezi horními částmi oken se nalézá kruhové okénko a nad ním je velké obdélné zrcadlo se štukovým rámem s obrazem sv. Václava provedeném ve sgrafitu s mozaikovou svatozáří. Nad korunní římsou je vysoký trojúhelný štít se dvěma úzkými okny zaklenutými plným obloukem, který je kryt pálenými raženými taškami a korunovaný železným kovaným jetelovým křížem - totožný kříž je na vrcholu zvalbení střechy lodi. Boční podélná průčelí lodi - jižní a severní - mají po dvou vitrážových obdélných oknech s pásovými šambránami, jedno je zhruba ve středu a druhé uprostřed mezi oknem prvním a východním nárožím lodi. Okna na jižním průčelí jsou opatřena novodobými mřížemi a v severním průčelí je na východní straně východního okna malé zamřížované čtvercové okénko. Jižní boční průčelí presbytáře má u odsazení od lodi čtvercové vitrážové okno umístěné nad pultovou střechou. Přistavěná přízemní sakristie ze smíšeného zdiva má na jižní a východní straně po obdélném čtyřkřídlém čtyřtabulkovém zamřížovaném okně s pásovou šambránou (ještě v roce 2006 byla zasklena zbytky tabulek z šestistěnných skel spojených olovem, dnes jsou zasklena běžným sklem). Další okno v průčelí presbytáře se nachází dole vedle sakristie. Je dvojité ven a dovnitř otvíravé obdélné čtyřkřídlé čtyřtabulkové (s původní mříží mezi okny) s pásovou šambránou osazené v líci fasády. Východní průčelí presbytáře má pouze v ose stejné okno ve stejné výšce jako právě popsané. Severní boční průčelí presbytáře je z podstatné části zakryto přistavěnou budovou konventu, ve zbylé části, nad střechou oratoře při odsazení od lodi jsou dvě nízká zamřížovaná okna nad sebou.