kaplička

Kaplička sv. Floriána V mírném svahu na vrchním konci nedochované původní břevnovské návsi, nyní zastavěné novodobou panelovou zástavbou, je mezi dvěma stromy situována v ose prostranství drobná stavba kapličky sv. Floriána. Je vystavěna na oktogonálním půdorysu a je tvořena hranolovou komorou, na niž dosedá oktogonální lucerna se zvonem. Do komory vede obdélný, půlkruhově zakončený vstup, do něhož jsou vsazeny dřevěné jednokřídlé dveře s půlkruhovým nadsvětlíkem. Stavba je na nárožích členěna lizénami, které nasedají na zdůrazněný sokl a jsou ve svrchní části přepásány úzkým úsekem římsy, který obíhá celou stavbu. Na ni navazuje profilovaná korunní římsa a stříška, krytá prejzovou krytinou. Lucerna je prolomena dvěma obdélnými, půlkruhově zakončenými otvory. Je zakončena rovněž profilovanou římsou, na niž dosedá jehlancová stříška, krytá prejzy. Ve vrcholu je osazen litinový křížek. Prostranství před kapličkou dotváří drobný litinový krucifix na stupňovitém kamenném soklu.