kostel Zvěstování Panny Marie

Hlavní loď - je zastřešena sedlovou střechou, která je ukončena na východě strmou a pohledově nevýraznou valbou; krytina je nyní z asfaltových šindelů s několika sedlových oplechovaných vikýřů. Trojúhelné štítky provází římska zalomená i na boky; v čele se nachází ležatě oválné okénko, jehož výplň tvoří sklo. Na západní straně je předsazený sokl z pískovcových bloků, ukončený jednoduše profilovanou patkou ze stejného materiálu. Podélné stěny jsou ukončeny zděnou deskou římsou s jednodušším maltovým profilem. Na západní straně je korunní římsa položena o něco výše a je více vyložená z pískovcových desek. Profilace je zde podobná; shora je krytá bobrovkami. Omítky fasád jsou štukové. Na podélných stěnách se nacházejí 4 pilastry. Krajní východní pilastry jsou posunuté od nároží. Sokl zde není. Místo hlavic je zde pouze průběžná štuková oblá lišta. Dříky jsou protaženy do spodní části profilu korunní římsy. Na západním průčelí je složitější plastické členění; kordonová římsa rozděluje fasádu na 2 cca stejně vysoké etáže; vyložení římsy je provedeno z pískovcových bloků jednoduššího profilu. Krycí stříška je pokrytá taškami zn. bobr. Ve spodní etáži jsou 4 asymetrické svazkové pilastry. Hlavice jsou Ionské s vejcovcem, nad hlavicemi je průběžný profilovaný pás vlysu. Nahoře pilastry zasahují do spodní části profilu kordonové římsy. V patě horní etáže se nachází pískovcový soklík s profilovanou patkou a 4 asymetricky svazkové pilastry, zde o něco subtilnější. Okolo pilastrů je uskočený sokl a spodní část korunní římsy. Korintské hlavice jsou podložené průběžnou oblou lištou. Nad hlavicemi je průběžný pás vlysu kladí. V horní partii západního průčelí místy obnaženo zdivo z lomového kamene a cihel. Západní štít je zděný a v patě asi zalícovaný se stěnou; štuková omítka je z větší části opadaná; ve zdivu převažuje pískovec nad lámaným kamenem a cihlami; spodní části ramen štítu je šikmá a lehce segmentově prohnutá. Po vodorovném ústupku navazuje vysoký segmentový tympanon. Obvod štítu provází z pískovcových bloků vyložený a na čele profilovaný pás. Na spodní části ramen je plechový kryt; Na ústupcích jsou osazeny kamenné obelisky s koulí ve vrcholu. V ose západní stěny je vysoký pravoúhlý portál. Pískovcové ostění má soklíky,složitější profilaci na čele a vysoký vrcholový klenák s volutkami po stranách; po stranách ostění jsou pískovcové pilastry s korintskou hlavicí a zjednodušeným kladím; v patkách hlavic je oblá lišta; rozeklaný segmentový fronton je podepřený válcovými sloupy z pískovce; na čtyřbokém podstavci mají profilovanou patku; hlavice korintské; do pateční římsy frontonu protažený vrcholový klenák ostění; mezi křídly frontonu vsazen kamenný alianční znak Michnů z Vacínova a Libštejnských z Kolovrat na římsové podložce; dveře dřevěné dvoukřídlé; vnější plochy křídel oplechované s ozdobnou páskovou mřížovinou (asi 1. polovina 18. století). V podélných stěnách 3 na výšku obdélná okna; kamenné ostění natřená; profilovaná vnitřním oblounkem a vnější vrstvenou lištou s uchy a kapkami; dřevěný rám v ploše hustěji dělený 1. pol.20. století?). Uprostřed západní fasády jedno vysoké obdélné okno v úrovni kruchty; podobně členěné pískovcové ostění zde má výraznější ucha ve všech rozích; po stranách stojek ještě příložky doplněné pod uchy římskovou hlavicí; dřevěný rám hustěji dělený (1.pol.20. století?). Nad portálem zazděné ležatě obdélné okno; pískovcové ostění členěno oblounkem na vnitřní hraně, jemným ústupkem na čele a vnější dvojitou lištou; pod uchy esovité kapky; segmentová kamenná suprafenestra s přímými okraji; mezi překladem a suprafenestrou vypouklá ploška s čabrakami a oblou lištou v patě; zazdívka lícuje. Na západní fasádě ve spodní etáži a v postranních polích 2 výklenky nad sebou; v půdorysu cca půlkruhové; zakončené konchou s páskem v patě; na dně výklenku vysazená kamenná římska ozdobená reliéfními listy; uvnitř všech výklenků kamenné sochy. Podobné 2 výklenky v horní etáži; umístěné opět v postranních dílech průčelí; spodní římsky zde postrádají rostlinný dekor; navíc zde segmentové kamenné frontony; uvnitř opět kamenné sochy, (zemských patronů). Poslední výklenek situovaný nad horním západním oknem; v půdorysu obloukový a konchou sklenutý; provázený šambránou s vnější lištou a velkými uchy; po stranách šambrány příložky s volutkami na okrajích; shora šambránu kryje vodorovná římska; podobná římska i pod výklenkem; krátkými lisénami tato spojena se šambránou okna; ve výklenku kamenná socha. Jižní a Severní boční loď jsou kryté nízkou pultovou střechou s asfaltovými šindely. Předsazený sokl je obložený pískovcovými deskami; ze stejného materiálu je i profilovaná patka. Korunní římsa je zděná se složitějším štukovým profilem. Zdivo pokrývá štuková omítka. Jižní fasáda je členěna čtyřmi pilastry; v jejich místě je zalomený sokl a spodní část korunní římsy; hlavice jsou ionské s vejcovcem; nad hlavicemi je ploše profilovaný pás kladí. Uprostřed jižní fasády je zazděný pravoúhlý portál. Předsazené pískovcové ostění je profilované vnitřním oblounkem a výraznou ústupkovou vnější lištou s uchy a kapkami; těsně nad překladem je vodorovná krycí římsa. Zazdívka je omítnutá a mírně posunutá od líce. V úrovni přízemí jsou 3 termální okna s kamenným obíleným ostěním. Profilace je tvořena vnitřním oblounkem, ústupkem na čele a vnější lištou; v dolních rozích se nacházejí výraznější ucha s oblým páskem a čabrakou; v ploše dřevěného rámu je hustější dělení (2. polovina 19. století ?); před proplétané mříže. V patře 3 jsou stejně provedená okna. Rámy jsou dřevěné s dělením v ploše (1. polovina 20. století ?). V soklu jsou 2 ležatě obdélné větrací otvory z krypty ostění je z pískovcových kvádrů. Presbytář- Hřeben sedlové střechy je ve stejné úrovni jako na lodi. Při východním konci hřebene je osmiboký sanktusník opláštěný měděným plechem; v patě lucerny je jednoduše podseknutá římska. zvukové otvory v lucerně mají odsazené půlkruhové záklenky; nad ukončující římskou je cibulová stříška, která vrcholí hrotnicí s makovicí a křížem. Krytina je z měděného plechu. Předsazený sokl je neomítnutý z pískovcových bloků; ukončený jednoduše profilovanou patkou. Korunní římsa plynule přechází z presbytáře; profilace je stejná. Omítky fasád jsou štukové. Na fasády přechází korunní římsa z oratoří jako kordonová; shora chráněna plechovou stříškou. V horní etáži je průběžný pískovcový soklík a nárožní pilastry. V úrovni přízemí v každé stěně závěru je jedno termální okno; pískovcové obílené ostění má vnitřní oblounek a vnější lištu s uchy v dolních rozích; ucha jsou zvýrazněna oblým páskem se střapcem; dřevěný rám v ploše je dělený příčkami (1. polovina 19. století ?); před proplétaná mříž; východní okno zazděné. V úrovni patra je na každé straně jedno vysoké obdélné okno; kamenné obílené ostění je členěno vnitřním oblounkem a vnější dvojitou lištou s uchy a kapkami; dřevěný rám je v ploše hustěji dělený příčkami (1. polovina 20. století ?); Jihozápadní a Severozápadní věž - jsou ryté osmibokou helmicí podloženou nižším jehlancovým náběhem na hrotnici je makovice a kříž. Sokl předsazený s profilovanou patkou; obložený pískovcovými bloky. Korunní římsa vyložená z pískovcových bloků a cihel; jednodušší maltový profil. Omítky fasád štukové. Po výšce fasády rozděleny dvěma kordonovými římsami na 3 etáže (horní etáž nižší); obě římsy sem přechází ze západní fasád lodi; provedeny z pískovcových bloků a shora kryté plechem a bobrovkami (na západní straně). Ve spodní etáži na J a Z straně fasádě jsou pilastry při nárožích. Okolo je zalomený sokl a část kordonové římsy; hlavice jsou ionské s vejcovcem. Na západní straně nad hlavicemi je průběžný pás vlysu (na jihu jen nad hlavicemi). Ve střední etáži na J a Z nárožní jsou korintské pilastry, na něž přechází průběžný soklík s profilovanou patkou. Nad hlavicemi probíhá ploše profilovaný pás (i na východní straně). V horní etáži jsou při nárožích svazkové pilastry s korintskými hlavicemi. Na západní straně je místy obnaženo zdivo z lomového kamene a cihel; užity jsou také pískovcové kvádříky; nároží a pilastry jsou také ze smíšeného materiálu. V přízemí na jižní straně je sdružené podvojné okno. Na výšku obdélné s obíleným kamenným ostěním; profilaci ostění tvoří vnitřní oblounek a vnější vrstvená lišta s uchy a kapkami; ucha v dolních rozích mají pásky s čabrakami; dřevěný rám hustěji dělený (1. polovina 19. století ?); před voštinová mříž; levé okno zazděno; na západní straně shodně řešené okno; navíc má ale trojúhelnou kamennou suprafenestru; levé okno opět zazděné. Ve 2. patře na jihu i západě stejné sdružené okno včetně výplně; na jihu zazděné levé a na západě pravé; západní okno má navíc segmentovou suprafenestru; při ostění vidět ve zdivu cihly; nad překladem segmentový cihelný pas. V úrovni mezi 2. a 3. patrem na jihu další sdružené obdélné okno; ostění shodné; levé z oken zaslepené; dřevěný dělený rám (1. polovina 19. století ?). Ve 3. patře na každé straně 2 na výšku obdélná okna s půlkruhovým záklenkem; kamenné ostění profilované na čele jemnými ústupky a vnější lištou; v patkách záklenku římsky; nad parapetní deskou kamenná balustráda ze čtyřbokých kuželek; provizorní prkenné výplně; v některých oknech zbytky starších žaluziových okenic. Jižní kaple s oratoří - Pultová střecha na západě navazuje na střechu boční lodi; na východní straně valba; krytina z asfaltových šindelů; plechový poklop. Sokl přechází plynule z boční lodi. Na J a V straně zděné korunní římsa; umístěna ve stejné úrovni jako na boční lodi; maltový profil stejný. Zdivo pokrývá štuková omítka. Při okrajích J i V stěny pilastry s ionskými hlavicemi; okolo dříků uskočený sokl a spodní část korunní římsy; nad hlavicemi profilovaný pás kladí. Přízemí osvětleno od J a V termálním oknem; kamenné obílené ostění má na vnitřní hraně oblounek a po vnějším obvodě lištu s uchy; dřevěný dělený rám (1. polovina 19. století ?); před proplétaná mříž. Na oratoři dvě stejná okna; dřevěné dělené rámy (1. polovina 20. století ?). Sakristie s oratoří - Střecha, sokl, římsa i členění fasád stejné jako u jižní kaple. V přízemí i patře na S a V po jednom termálním okně; profilace ostění i rámy stejné jakou jižní kaple.