dům

Patrový zděný dům s věžovitou vstupní partií byl postaven v roce 1909 ve stylu geometrizované německé secese. Stavba je zakončena sedlovou střechou. Ve střešní hladině se nachází dva vikýře, pět komínů a kominických výlezů. Hlavní hmota domu je situována na třídu T. G. Masaryka. Průčelí do ulice je tříosé, z čehož první osu spodní (při pohledu zleva) tvoří dřevěné dvoukřídlé dveře, zbývající osy jsou okenní. Okna jsou dvojitá, bílá, dřevěná pět jednokřídlých, jedno dvoukřídlé a dvě trojkřídlá v přízemí. V prvním patře jsou čtyři jednokřídlé výplně původní z doby výstavby; dvě trojkřídlá v přízemí a jedno dvoukřídlé v pravé části domu, původní nejsou, byly vyměněny pravděpodobně v průběhu 2. poloviny minulého století. Dvorní fasáda je sedmiosá, z čehož první spodní osu zprava tvoří dveře, druhou zleva lodžie, ostatní jsou okenní. Okna jsou bílá, dřevěná, deset jednokřídlých a dvě trojkřídlá. Výplně okenních otvorů v přízemí a schodišťovém rizalitu pocházejí cca ze 70. - 80. let 20. století. Okna v patře jsou z doby výstavby budovy. Do dvora se dům obrací patrovými lodžiemi detekujícími nájemní bydlení, přičemž spodky lodžií jsou vyvedeny zdobně. Lodžie v prvním patře je zasklená. Pohledové průčelí je zdobenou bohatými štukovými dekory kolem oken, dveří a štítu. Krajní levá osa je zvýrazněna jak na samotné stavbě, tak v hladině střechy. Horizontálně je členěno za pomoci spodního soklu a korunní římsy. Fasáda je hladká, světle béžová, architektonické prvky pískové.