dům

Budova dnešního Podřipského muzea je řadový dvoupatrový dům, který zakončuje sedlová střecha. Uliční průčelí je v přízemi čtyřosé, přičemž je zvýrazněno třemi bosovanými pilastry, vystouplé jsou zdobeny kanelurami. Hlavní vstup do objektu je oddělen zbytku přízemí právě výše zmíněnými pilastry. První a druhé patro je čtyřosé okenní ve frekvenci 2/2. Reprezentativní uliční průčelí je bohatě štukově zdobeno. Na krajích jsou patrné pilastry vyrůstající z kytic s rokajovým motivem, dříky zdobené festony a secesními maskarony, které nesou sovy. Střední pilastr vymezuje dvě okenní osy a zdoben je stylizovaným maskaronem v podobě hlavy Neptuna s korunou s mušlí, mřížkovou kartuší a vegetabilními motivy. Bohatě štukově ozdobeny jsou také okenní otvory. V parapetní části jsou zdobeny hlavně festony a okřídlenou hlavou anděla. V suprafenestrách jsou viditelné amorci s luky a šípy a bohaté vegetabilní motivy. Iluzivní klenáky jsou zároveň konzolami zalamované profilované nadokenní římsy. Tyto klenáky jsou zdobeny hlavami andělů. Prostor mezi jednotlivými okenními otvory je vyplněn vegetabilními motivy, vázami a nápisovým štítkem. Nápisový štítek mezi první a druhou osou zleva nese nápis „ANNO“ a nápisový štítek mezi třetí a čtvrtou osou nápis „1900“. Nad touto částí je pak v ozdobné kartuši umístěno stylizované písmeno „E“. Okenní otvory v úrovni druhého patra jsou zakončeny segmentovými záklenky. Do jejich parapetní části zasahuje nadokenní římsa okenních otvoru prvního patra. Suprafenestry jsou vymezeny profilovanou segmentovou nadokenní římsou s částečně secesním tvarem kouřové linky.