vila

Třípodlažní zděný dům stojí samostatně v jižní části svažité parcely na rohu ulic Máchova a Komenského. Hmotu objektu tvoří dva delšími stranami k sobě přimknuté kvádry – západní do výše přízemí se střešní terasou a východní s patrem, které jsou k terénu přikotveny prosklenou verandou se schodištěm v uličním průčelí a mohutnou terasou v zadním do zahrady směřujícím průčelí. Střecha s asfaltovým povrchem je na obou částech plochá za rovnou atikou, jenž na terase slouží jako plné zábradlí. Fasáda se středně hrubou omítkou bílé barvy (na soklu v úrovni suterénu světle šedé barvy) je členěna pouze okenními respektive dveřními výplněmi, zmíněnými terasami a verandou. Okna, kromě měněného francouzského ve východním průčelí, pocházejí z doby výstavby domu. Jsou dřevěná zdvojená (se dvěma skly v samostatných rámech lehce oddělitelných jednoduchým zařízením se zarážkami) dovnitř otvíravá s krycím nátěrem barvy slonové kosti. Kování je dobově tradiční – zapuštěné závěsy s půlkulovým zakončením a zaoblené kličky Vnější dveře jsou dřevěné rámové s různým podílem skleněných a dřevěných výplní dle umístění. Jejich povrch je opatřen krycím nátěrem barvy slonové kosti, jen dveře do suterénu jsou v šedé barvě a na hlavních vstupních dveřích je ponechán přírodní vzhled dřeva. Dobové kování téměř všech dveří domu je stejného typu – zapuštěné závěsy s půlkulovým zakončením, kliky zaoblené do tvaru půloválu a oba štítky hladké kruhového tvaru. Garážová vrata ve východním průčelí jsou dřevěná čtyřkřídlá ven otvíravá se zavíráním v meziválečném období obvyklým kovovým systémem pák s táhly. Kovové doplňky v exteriéru (mříže, rámy zábradlí, veranda, lampy, konstrukce stříšek apod.) jsou natřeny černou krycí barvou. Osvětlení bezprostředního okolí domu (jihovýchodní a severovýchodní nároží) a střešní terasy (u vstupu) zajišťují s detailem originálně řešené kovové lampy geometrických tvarů s pískovaným sklem. Vnější plášť domu je v suterénu zděný z kamenných (opukových) kvádrů a v přízemí a v patře z cihel. Konstrukční zajímavostí je tehdy nově používaná technologie tzv. bedničkových stropů – železobetonová konstrukce s dutinami (technologický postup pro realizaci na vile č.p. 1414 je součástí technické části projektové dokumentace). V hlavním uličním (jižním) průčelí je umístěno originální označení čísla popisného. Skříňka trojúhelníkového půdorysu je vyrobena z kovu v kombinaci s mléčným (tabulka s číslicí) a čirého skla (spodní část). Kovová část je opatřena černým krycím nátěrem. Dříve bylo označení umístěno na fasádě nad hlavním vstupem, dnes je kvůli novému vnějšímu zádveří umístěno na východní stěně této konstrukce. Doposud je funkční v dobrém technickém stavu.