kaple sv. Prokopa

Kaple je postavena v severovýchodní části střížovické návsi, která je v současnosti urbanisticky obtížně čitelná. Vnitřní plochu původního čtyřcípého veřejného prostoru však již v době výstavby kaple zahušťovaly další dva objekty, dům č. p. 35 a 37 (dnes zbořený). Jde o sakrální stavbu orientovanou. Západní průčelí se obrací k hlavní průjezdní komunikaci, která vede severojižně podél západní uliční čáry, oddělená drobnou vodotečí. Přes ni je hlavní část návsi přístupná menším betonovým mostkem. Jde o jednoprostorovou kapli. Loď má mírně obdélný půdorys. Na západě má předsazenou obdélnou předsíň, do které je vtažena čtvercová věž. Na východě je trojboce uzavřený odsazený presbytář a z jihu je připojena na celou výšku stavby obdélná sakristie s emporou v patře. Zdivo kryje omítka. Spodní horizontální článek soklu je kamenný, pískovcový. Aktivní prvky fasády jsou světle doběla okrové, pasivní plochy sytěji žlutookrové. Střecha kaple je nižší, valbová. Kryta je břidlicí v diagonální skladbě, s lemy. Jehlancové střechy zděné věže a otevřeného dřevěného sanktusníku nad sakristií jsou kryté falcovaným plechem. Fasáda je rozčleněna horizontálně na vyšší článkovaný sokl a pod okapní hranou na plně rozvinuté kladí korunní římsy. Rovněž věž, vystupující z plochy střechy, kterou je oddělená od průčelí, má sokl, dřík a do kladí rozvinutou římsu. Její výrazně vyložená profilovaná koruna je vzedmutá v místech ciferníků věžních hodin do zvýšeného půloblouku. Vertikálně je fasáda členěna pilastry, které mají toskánský charakter, jsou hladké, s prstencem pod hlavicí. Jejich patky jsou podložené hladkými podstavci, které jsou součástí zvýšeného soklu kaple. Pilastry se uplatňují na nárožích, pouze na severním průčelí jsou zdvojené, presbytář je bez svislého členění. Pozoruhodné jsou tři tenké zbytky pilastrů v koutech západního průčelí, zde jsou sloupy v rámci konceptu jakoby vtaženy do hmoty zdi. Okna jsou po dvou sdružená, s obloukovými záklenky, nad vstupy kruhová. Hlavní portál má ostění kamenné a nástavec s frontonem segmentovým. Vedlejší portál naopak ostění omítané a nástavec s frontonem trojúhelným.