nájemní dům

Řadový dvoupatrový dům s půdním polopatrem na obdélném půdoryse orientovaném souběžně s uliční čárou je zastřešený sedlovou střechou. Jedenácti-osé uliční průčelí má po stranách dva mělké rizality, v patrech prolomené sdruženými okny a je symetricky členěné v rytmu 1 + 9 + 1. Přízemí i patra jsou oddělena průběžnými parapetními podokenními římsami. Výrazně vyložená korunní římsa je mimo rizality zdobená zubořezem. Novodobě upravený parter domu je v ose prolomen profilovaným portálem vjezdu do dvora se stlačeným obloukem, uzavřeným dvoukřídlými dřevěnými vraty. Trojice okenních os po obou stranách vjezdu jsou zasazeny v mělkých hladkých ostěních s půlkruhovými záklenky, s průběžnou parapetní římsou, sousedící osy jsou prolomeny pravoúhlými vstupy. Rizality jsou v přízemí prolomeny obdélnými výkladci. Přízemí uličního traktu bylo využíváno ke komerčním účelům. Všechna okna prvního i druhého patra mají půlkruhový záklenek a profilované, konkávně probrané ostění, okna druhého patra mimo rizality jsou navíc zasazena do mělkých šambrán. Sdružená okna v rizalitech jsou členěna středním sloupkem s nízkým soklem, polygonálním dříkem a listovou hlavicí s polygonální krycí deskou. Všechna okna mají přímou profilovanou nadokenní římsu. Okenní výplně jsou dvoukřídlé s půlkruhovými nadsvětlíky. Dvorní průčelí je hladké, nepravidelně členěné, s profilovanou kordonovou římsou mezi přízemím a prvním patrem a profilovanou korunní římsou. První patro je jedenáctiosé, v přízemí a druhém patře s odchylkami, půdní polopatro je prolomeno dvanácti obdélnými, na šířku orientovanými okenními osami. Pravoúhlá okna parteru jsou zasazena do mělkých vpadlých ostění, vstupy a garážová vrata jsou osazena v líci zdiva. Vjezd do dvora se segmentovým záklenkem je bez dveřní výplně. Pravoúhlý vstup ve třetí ose zleva od vjezdu má dřevěnou zárubeň s jednokřídlými dveřmi s obdélným nadsvětlíkem. Okna prvního a druhého patra jsou obdélná, vertikálně orientovaná, zasazená do mělkých vpadlých ostění. Jedná se buď o okna s dvoukřídlými výplněmi s obdélnými nadsvětlíky, nebo s úzkými jednokřídlými výplněmi. V prvním patře zaujímá třetí a čtvrtou osu zprava arkýř se sdruženým potrojným oknem, na nějž zleva navazuje malý balkón. Arkýř a balkón kryje společná pultová stříška. Dům má sedlovou střechu s pálenou krytinou. Dům je podsklepen s výjimkou průjezdu, vstupy do sklepů jsou severním vnějším podkovovitým schodištěm nebo schody pod hlavním schodištěm, zdivo jednotlivých částí sklepů je převážně smíšené, se segmentově stlačenými cihlovými pasy, podlahy jsou cihlové. Prostory přízemí využívané ke komerčním účelům jsou plochostropé či mírně ploše valené klenby, členěny příčnými stlačenými pasy. Průjezd je zaklenutý plochou segmentovou klenbou se čtyřmi mělkými pasy. Pravoúhlý vstup do schodišťového prostoru je zachován s původním dřevěným kazetovým obložením a dřevěnou zárubní s nadsvětlíkem se čtyřlisty s barevným sklem, dole se zubořezem, dvoukřídlé dřevěné dveře jsou nahrazeny plechovými. V průjezdu jsou zazděny tři vstupy, ve středním pásu podlahy je dochována drobná keramická dlažba. Schodišťový prostor je velkoryse dispozičně řešen za pomoci čtyř nosných pilířů s vetknutými schodišťovými rameny s podestami, litinovým zábradlím a dřevěnými madly, v části chodeb s dekorativní keramickou dlažbou, schodiště je prosvětleno na podestách dvoukřídlými kastlovými okny a okénky v půdním patře. V prvním i druhém patře městského domu byly původně zařízeny 4 velkoplošné byty (dva 6+1, dva 3+1), na konci 20. století rozděleny na 8 bytových jednotek, v těchto interiérech jsou z velké části dochovány hodnotné autentické architektonické prvky a detaily v původní materiálové skladbě, truhlářské konstrukce a výplně. Prostor půdy je zastřešen dřevěným krovem vaznicové soustavy.