nájemní dům Friedricha Bollmanna

Nárožní třípatrový dům s uličním průčelím akcentovaným zkoseným nárožním rizalitem s delším šestiosým průčelím orientovaným do prostoru Obilního trhu a čtyřosým průčelím do ulice Údolní, rizalit je nad přízemním portálem tříosý. Uliční průčelí v přízemí členěné bosáží jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory s profilovanými lištovými šambránami a průběžnou parapetní římsou, průčelí je v přízemí završeno římsovým kladím ukončeným profilovanou kordonovou římsou se zubořezem. Uliční průčelí v patrech členěné pásovou rustikou je prolomeno sdruženými pravoúhlými okenními otvory rámovanými společnou lištovou šambránou oddělenými středním pilířem zdobeným pravoúhlým rámem se štukovou arabeskou. Pod okny je vedena průběžná profilovaná parapetní římsa, nad šambránami oken úseky vyložené návojové profilované římsy se zubořezem. Okenní otvory 2. patra jsou řešeny téměř identicky, pouze v rámu na dělicím pilířku se nachází kruhové medailony s poloplastickými reliéfy bust doplněné štukovými festony a pod úseky profilované parapetní římsy dosedají na návojové římsy oken 1. patra parapetní výplně členěné stupni a pravoúhlými vpadlinami a páry volutových konzol nesoucích trojúhelníkové frontony, které vyrůstají z parapetní římsy. Pravoúhlé okenní otvory 3. patra jsou opatřeny ústupkovými šambránami a úseky profilované parapetní římsy, pod níž se nachází parapetní výplně členěné obdélnými vpadlinami. Rizalit je v přízemí prolomen pravoúhlým edikulovým portálem tvořeným 2 + 2 kanelovanými pilastry členěnými římsami nesoucími římsové kladí, na němž spočívá trojúhelníkový fronton, který vyrůstá z kordonové římsy. Sdružené trojice pravoúhlých okenních otvorů v patrech opatřené společnými lištovými šambránami s ušima dělí v 1. a 2. patře kanelované pilastry nesoucí římsová kladí ukončená profilovanými návojovými římsami se zubořezem doplněné v 1. patře trojúhelníkovým frontonem. Sdružené okenní otvory ve 3. patře mají společnou ústupkovou šambránu a pod profilovanou parapetní římsou parapetní výplň členěnou pravoúhlými vpadlinami. uliční průčelí jsou završena vyloženou profilovanou korunní římsou nesenou sledem volutových konzolek, nad rizalitem je na římse vztyčena nízká atika členěná obdélnými vpadlinami. Předmět památkové ochrany tvoří: dům č.p. 307 s pozemkem parc.č. 481.