nájemní dům Egidia Philippa

Sedmiosé uliční průčelí je symetricky komponované s výjimkou parteru, kde je asymetricky, v poslední sedmé ose zleva proražen půlkruhově zaklenutý portál průjezdu do dvora. Průčelí je výrazně plasticky strukturované do klasicky řešených zón. Těžká soklová zóna přízemí je členěna ořímsovanou podezdívkou a výraznou bosáží. Dvoupodlažní střední část průčelí bel etage je od přízemí oddělena vyloženou profilovanou kordonovou římsou, nesenou sledem volutových konzol dekorovaných triglyfy a kapkami, střední díl průčelí strukturuje vysoký pilastrový řád s římsami ukončenými patkami, členěnými obdélnými vpadinami, kanelovanými dříky a kompozitními hlavicemi. Tato zóna je ukončena římsovým kladím, neseným hlavicemi pilastrů. Kladí je dekorováno meandrem a zubořezem. Nejvyšší patro je rovněž členěno sledem svazkových pilastrů s římsovými hlavicemi dekorovanými vejcovcem, které nesou podstřešní pás druhého římsového kladí, ukončeného vejcovcem, zubořezem a vyloženou profilovanou korunní římsou, nesenou sledem volutových konzol dekorovaných reliéfními akanty. Plocha podstřešního kladí je prolamována sledem drobných oblých otvorů lemovaných kartušemi se zavíjenými a pobíjenými ornamenty, v plochách mezi nimi kladí zdobí lví maskarony, rostlinné úponky a ovocné festony. Půlkruhově zaklenutý vjezd v přízemí rámuje portál s profilovanou šambránou protnutou svazkovým klenákem s diamantovým čelem doprovázeným výrazně plastickými cvikly. Všechny okenní otvory průčelí jsou pravoúhlé. V přízemí jsou okna lemována plastickými profilovanými šambránami s ušima a svazkovým klenákem, dole okna rámuje parapetní římsa podepíraná v místech stojek šambrán volutovými konzolami, parapetní výplně tvoří diamantová bosáž. Okna piana nobile jsou v 1, 3, 5 a 7 ose vložena do edikul tvořených polosloupy s patkami podepíranými reliéfně dekorovanými konzolami, s oblouny členěnými dříky na plintech a s iónskými hlavicemi. Hlavice nesou ploché suprafenestry podoby kladí sevřeného profilovanými římsami, reliéfními akanty a zubořezem, které završují segmentové frontony. V sudých osách jsou okna bez edikul lemována profilovanými šambránami s ušima posazenými na parapetních římsách a nahoře protnutých ornamentálními volutovými klenáky. Pod okenními otvory ve všech osách 1. patra se nachází kuželková balustráda. Okenní otvory 2. patra rámují profilované šambrány s ušima; okna nad edikulami 1. patra mají šambrány položeny na naznačených pilastrech s kompozitními hlavicemi, nad okny se nachází suprafenestra završená nadokenní římsou s konzolami, parapetní římsa obdobně podpíraná konzolami završuje parapetní výplně vyrůstající z frontonu oken v 1. patře; okna mimo edikulová pole mají navíc bohatě ornamentálně pojednané parapetní výplně s volutami, festony, akanty a s centrálními maskarony podepírajícími parapetní římsy, nahoře svazkové klenáky s mužskými maskarony doprovázené volutovým a vegetabilním ornamentem. Okenní otvory 3. patra jsou prostší: okna posazená na masivní profilované kordonové římse, ukončující spodní kladí, lemují profilované lištové šambrány s ušima dole, okenní otvory nad edikulovými poli mají vyložené nadokenní římsy podpírané klenáky, které protínají šambrány a plochy suprafenester lemovaných akanty, ostatní okna završují pouze svazkové klenáky procházející šambránami. Dvorní průčelí je hladké, ukončené profilovanou korunní římsou, členěné pouze rastrem nestejně velkých pravoúhlých okenních otvorů, od drobných větracích okének, přes bytová okna tvaru výrazně vertikálního obdélníka, po široké šestitabulkové okenní otvory v rizalitu, centrálně umístěné osy osvětlující schodištní šachtu. V 1. ose zleva ústí do dvora půlkruhově zaklenutý vjezd, v přízemí rizalitu jsou prolomeny dva novodobé pravoúhlé vstupy přístupné schodišti. Střecha je na uliční straně pultová, krytá pálenou střešní taškou a prolamovaná střešními okny půdní vestavby, na dvorní straně je objekt plochostropý se dvěma terasami s atikovými zídkami na rizalitu. Chodba průjezdu je členěna třemi páry svazkových pilastrů s kompozitními hlavicemi, které nesou výrazně profilované římsové kladí dekorované pásem zubořezu, dříky pilastrů nesou patky ukončené průběžnou zalamovanou římsou. Kladí obíhající po obvodu chodby se kolmo zalamuje do překladů dělících strop na pole členěná vpadlými zrcadly s oblounovými rámy s vybranými rohy, doprovázenými kruhovými terči zdobenými vegetabilními ornamenty. Stěny mezi pilastry dekorují rámy v rozích pravoúhle zalamované do uší. Na zadní část chodby průjezdu se kolmo napojuje schodištní chodba stoupající do zvýšeného přízemí a ústící do prostoru schodištní šachty. Schodiště ve schodištní šachtě nacházející se ve vysunutém dvorním rizalitu tvoří hlavní vertikální komunikační prvek domu (vedle novodobého výtahu). Schodiště je dvouramenné, zalamované kolem podest s dochovaným litinovým zábradlím s ornamentálně tvarovanými balustrami a jednotlivá pole, ukončujícími hranolovými sloupky členěnými římsami, výžlabky, vpadlinami, palmetami, rozetami, akanty, vejcovci, listovci, festony a završené čučky. Oblá madla jsou dřevěná. Povrch schodiště tvoří teraco. Ačkoli jsou místnosti a chodby domu převážně výrazně moderně adaptované pro zdravotnická zařízení, která zde dlouhodobě sídlí, v pianu nobile se dochovaly dvě místnosti s dekorativními štukovými stropy na vysokých římsových fabionech. V jednom případě fabion dekorovaný pásem perlovce a listovce nese plochý strop členěný obdélným rámem s pravoúhle vybranými rohy. V rámu se nachází oválné zrcadlo lemované perlovcem obsahující velký reliéfní štukový věnec a uprostřed menší palmetový terč, z něhož je zavěšen lustr. V druhé místnosti člení rovný strop, nad fabionem dekorovaným výrazně plastickým pásem akantového listovce, zdvojené pravoúhlé zdrcadlo se čtverci vloženými do rohů mezi oba obdélníky lištových zrcadel. Ve čtvercích vystupují kruhové palmetové terčíky lemované perlovcem, do jejichž středu je vsazena rozeta. V řadě interiérových prostor se dochovaly původní dřevěné zárubně a někdy i dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s pravoúhlým kazetovým členěním. Ve vstupní chodbě kolmo odbočující z průjezdu se nachází dřevěné dvoukřídlé kyvné dveře z 1. poloviny 20. století; dveře rámové konstrukce prosklené 4 + 4 skleněnými čtvercovými tabulemi, horní tabulka nahoře a spodní tabulka dole jsou konvexně-konkávně zvlněny, vertikální madla jsou na obou křídlech. Vrata vjezdu jsou na obou stranách novodobá, nehodnotná. Okenní výplně jsou dřevěné, nepůvodní. Do podkroví je vsazena dvoupodlažní půdní vestavba, která se výrazněji projevuje na dvorní straně domu. Dům je podsklepený soustavou výškově nestejně položených suterénních prostor zaklenutých cihlovými segmentovými klenbami a mohutnými segmentovými pasy. Za domem se nachází menší provozní plocha dvora a novodobě parkově upravená plocha zahrady.