nájemní dům Huberta Olbertha

Řadový třípatrový dům se šestiosým uličním průčelím, zdůrazněným mírně předstupujícím asymetrickým koncovým dvoupatrovým rizalitem o šíři dvou os. Třetí patro tvoří prvorepubliková tříosá nástavba nad korunní římsou starého domu. Přes vertikální akcent rizalitu je průčelí výrazně členěno především horizontálně. Dům strukturují horizontální linie předstupující podezdívky, průběžné parapetní římsy oken v přízemí, mohutné kordonové římsy završující naznačené římsové kladí, která odděluje přízemí od patra, průběžné parapetní římsy okenních otvorů piana nobile, římsového kladí a vyložené profilované korunní římsy původního zakončení fasády a konečně vyložené profilované korunní římsy nástavby. Rizalit je členěn všemi výše uvedenými římsami a navíc, úsek římsového kladí se nachází i nad okny 1. patra. Rizalit je v přízemí prolomen obdélnými okenními otvory v pravoúhlým vpadlinách. Téměř identicky je pak řešeno 1. a 2. patro rizalitu: dvojice obdélných oken rámovaných jemně profilovanými šambránami s ušima jsou doprovázeny každé párem pilastrů s ornamentálně dekorovanými vysokými patkami ukončenými oblouny, výžlabky a pásem diamantových bos a kanelovanými dříky, završenými v 1. patře římsovými hlavicemi, doplněnými pásem reliéfního vejcovce a v 2. patře hlavicemi kompozitními. Čtyři osy otvorů mimo rizalit tvoří v přízemí zleva tři okna rámovaná plochými šambránami a pravoúhlý vstup opatřený stejnou šambránou. V 1. patře jsou obdélné okenní otvory lemované výrazně modelovanými ústupkovými šambránami, nad nimiž se nachází geometricky dekorované nízké suprafenestry, na bocích ukončené ornamentálně utvářenými volutovými konzolami, nesoucími trojúhelné frontony. Okenní otvory 2. patra rámují jemně profilované ústupkové šambrány s ušima, konzolkami podpírané úseky parapetních říms a plochá suprafenstra ukončená úsekem profilované nadokenní římsy. Tři velké okenní otvory uličního průčelí nástavby mají tvar horizontálně orientovaného obdélníka posazeného přímo na původní korunní římsu s naznačenými ustupujícími širokými stojkami a mohutným plasticky vystupujícím překladem. Uliční průčelí bylo před provedením nástavby z 20. let 20. století nad rizalitem věžovitě završeno vysokou jehlancovou střechou vystupující z roviny sedlové střechy a identická věžice symetricky ukončovala trojdům i na severní straně nad domem č. 7 (zde je dochována). Z tohoto hlediska prvorepubliková nástavba kvality neorenesančního architektonického konceptu degradujícím způsobem narušila. Dvorní průčelí je hladké, prolomené nestejně velkými a nepravidelně rozmístěnými pravoúhlými okenními otvory a vstupy na rovněž nepravidleně rozmístěné balkony. Jižní část dvorního průčelí je ustoupená do niky nahoře se stupňovitě zužující po kryjící balkon v 1. ose 3. patra. Střední část průčelí, prolomená osou velkých obdélných oken osvětlujících schodištní těleso uvnitř, byla před poslední přestavbou převýšená, věžovitě vystupující a její valbová střecha pronikala do plochy sedlové střechy. Dnes je půdní vestavbou dvorní fasáda srovnaná; dvorní část domu je nyní krytá mírně se svažujícím pultem, který navazuje na sedlové zastřešení domu. Sedlová střecha krytá pálenou taškou je prolomená na obou stranách sledem střešních oken. Interiér, vnitřní dispozici, určuje střední vstupní chodba kolmá k ose domu, vedoucí od uličního vstupu přes schodiště do podesty zvýšeného přízemí schodištní šachty v zadní části dispozice domu. Vstupní chodbu člení ve spodní části stěn teracové obložení, schodiště lemované šikmými rampami a asymetricky umístěný hranolový pilíř, členěný obdélnými vpadlinami a římsami, na kterém se původně nacházel nedochovaný kandelábr. Nad teracovým obkladem, završeným oblounem, člení stěny na obou delších stranách sled pilastrů s nízkými patkami ukončenými oblouny, kanelovanými dříky a římsovými hlavicemi. Hlavice nesou vysoký římsový fabion, který se zalamuje a obíhá tři strany prostoru chodby (s výjimkou západní vstupní části nad nadvětlíkem). Strop je plochý, uprostřed výrazně plasticky vystupuje profilovaný reliéfní terč, ze kterého je zavěšen lustr. Vstupní chodbu od podesty zvýšeného přízemí oddělují dvoukřídlé kyvné dveře s nadsvětlíkem. Dveře rámové konstrukce jsou členěné obdélnými kazetovými výplněmi dole a prosklenými vertikálními obdélníky, vyplněnými rastry obdélných a čtvercových skleněných tabulek v horních dvou třetinách; obdélný nadsvětlík je identický jako prosklený díl dveří, je pouze orientovaný horizontálně. Okenní tabulky jsou dekorované leptanými ornamenty. Schodištní šachtu vyplňuje dvouramenné schodiště zalamované kolem podest. Zábradlí je litinové původní, zčásti (na místě ztrát) s nově doplněnými replikami původních kuželek. Kuželky klasicizujících forem sestávají z dekorativních váz a okřídlených ženských postav doprovázených volutami, akanty, palmetami a festony. Ukončující hranolové pilířky člení patka, výžlabek, palmetový a akantový reliéf, festony, římsy a římsové hlavice doprovázené vejcovcem a listovcem; nahoře jsou završeny dekorativními vázami. Madla jsou hranatá, dřevěná. Stupně schodiště jsou teracová, podesty mají historizující dlažbu s černým obíhajícím páskem a dlaždicemi kombinující motivy čtverců se zkosenými rohy se stylizovanými čtyřlisty. Z podesty zvýšeného přízemí sestupuje schodiště ke dvornímu vstupu prolomenému v segmentově zaklenuté nice; zde jsou zavěšeny jednokřídlé dveře rámové konstrukce s kazetovými výplněmi a dvěma skleněnými tabulkami nahoře. Dům je podsklepený soustavou suterénních prostor, zaklenutých segmentovými klenbami a mohutnými segmentovými pasy. Na podestě v třetím patře se nachází vstup do bytu prvorepublikové nástavby; prostor podesty je od chodby bytu oddělen dřevěnou prosklenou stěnou rámové konstrukce se třemi díly, pohledově oddělenými polosloupy s vertikálně orientovanými obdélnými tabulemi s profilovanými rámy a s krycí mříží s kosočtverečným rastrem. Střední díl stěny tvoří jednokřídlé vstupní dveře. Nadsvětlík je řešen podobně s rozdílem horizontální orientace. Za domem se rozkládá nevelký komunikační prostor dvorku a dále, oddělena plotem z vertikálních hrotitých železných prutů na podezdívce otevřeným brankou, bujná zahrada s terakotovou plastikou putto, nesoucí roh hojnosti s toulcem se šípy, zavěšeným u pasu.