Ministerstvo průmyslu a obchodu

Reprezentační budova dnešního Ministerstva průmyslu a obchodu na nábřeží představuje hodnotný doklad historizující architektury s velkým důrazem na řešení všech detailů. Budova je pětikřídlá, soustředěná kolem dvou uzavřených dvorů. Všechna křídla dostala třítraktový půdorys s vnitřní chodbou. Jednotlivá podlaží jsou propojena pěti schodišti rozličných typů. Budova je zkonstruována ze samonosných zdí, většina místností má valené klenby s lunetami. Kryjí ji nízké sedlové střechy. Nároží jejího převážně třípatrového objemu jsou vyznačena věžovitými čtyřpatrovými risality a eliptickým pavilónem (na jihovýchodě). Nad vstupním pětiosým risalitem obráceným k nábřeží Na Františku se vypíná prosklená kupole na oválném půdorysu. V objektu je dochována bohatá umělecko-řemeslná výzdoba a původní vybavení (okna, dveře, schodiště a zábradlí, kování, dlažba, kamenné (žula, mramor) a dřevěné obklady, nástěnná i stropní svítidla, popelníky, částečně původní mobiliář, krby, zrcadla, vitráže aj.) Pozoruhodný je i kamenný obklad fasád.