nájemní dům

Sedmiosé průčelí do náměstí Svobody je výrazně vertikálně komponované prostřednictvím vysokého pilastrového řádu, horizontálně je členěné kordonovou a korunní římsou se zubořezem, nad níž se vypíná atikový štít s volutami. Fasáda prvního patra je opatřena rustikou, okna jsou půlkruhově zaklenuta a opatřena šambránami s uchy a se svazkovými klenáky. Parapetní a nadokenní výplně jsou dekorovány festony a páskem. Fasáda druhého až čtvrtého poschodí je hladká, okna jsou pravoúhlé a obdélné. Nad okny druhého patra jsou umístěny půlkruhové suprafenestry bohatě dekorované maskarony, rozvilinami, volutami a florálními ornamenty. Pod okny se nachází ornamentálně zdobená parapetní výplň, která je využita také pod okny třetího patra. Okna třetího patra jsou rámována šambránou s klenákem. Vysoký pilastrový řád je zakončen kompozitní hlavicí pod kordonovou římsou se zubořezem. Mezi okny čtvrtého patra je fasáda zdobena páskovými hlavicemi. Na výzdobu fasád byly využity zejména florální a ornamentální neobarokní motivy. Na střeše je umístěna kopule s oválnými průduchy a žebry. Obě průčelí se stýkají ve zkoseném jednoosém nároží. Průčelí do Zámečnické ulice je devatenáctiosé, ve stoupajícím terénu odstupňované. Dekorativní prvky a detaily fasády jsou totožné jako v průčelí do náměstí Svobody, v prvním patře se však ve čtvrté až deváté okenní ose nad okny nachází trojúhelníkové frontony, které na fasádě do náměstí Svobody chybějí. Tři rizality dynamizují průčelí a spínají je vysokým kompozitním pilastrovým řádem. V současnosti je hlavní uliční průčelí zčásti znehodnoceno necitlivými novodobými úpravami přízemí, jež bylo zcela zbaveno původních hodnotných prvků. Dům disponuje dvěma vnitřními dvory. Větší dvůr je čtvercového půdorysu s hladkými fasádami s šambránami rámujícími okna, významné jsou zde koutové balkony s litinovým zábradlím, jež vykazují stejné detaily jako obě průčelí. Druhý menší dvůr na úzkém obdélném půdorysu, blížící se funkcí světlíku, sestává z hladkých fasád, které jsou členěné pouze obdélnými okenními otvory a v nároží rovněž balkony. Veřejné prostory interiéru nájemního domu se zachovaly ve své původní podobě. Prostory suterénu jsou v současnosti nevyužívané, většinou jsou omítnuté, na mnoha místech je však vidět cihlové zdivo. Stropy jsou klenuté valenou segmentovou klenbou. V síni před reprezentačním schodištěm jsou osazeny dvě hodnotné kovové brány s dekorativními prvky. V přízemí se také nachází štukovými detaily zdobené stropy. Chodby na jednotlivých patrech disponují původní dlažbou s florálními a geometrickými motivy. Významným komunikačním prvkem interiéru je schodiště s litinovým zábradlím dekorovaným stejnými ornamentálními prvky jako na balkonech ve větším dvoře. Budova rovněž disponuje zachovalými půdami s dřevěnými krovy. Tyto prostory jsou v současnosti bez využití.