usedlost

Venkovská usedlost čp. 1 je umístěna uprostřed obce u severní strany návsi. Na východě, na západě i na severu je usedlost obklopena sousedními statky a spolu s nimi je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Přízemní budovy se nacházejí kolem nepravidelného dvora. Usedlost není přístupna z návsi, ale ze severní úvozové cesty provizorním vstupem mezi obytným stavením a roubenou komorou. Původní vstup z návsi byl později ve 20. století zahrazen a tento pozemek je nyní v majetku sousední usedlosti. Severní hranice areálu je tvořena roubeným obytným stavením s navazujícím zděným chlévem se společnou sedlovou střechou. Na východě areálu je samostatně stojící roubená komora se sedlovou střechou. Západní hranici dvora tvoří soustava tří navazujících objektů a to kolna, stáje a stodola. Jih dvora není zastavěn, ale je ohraničen nízkou zděnou zídkou, která odděluje prostor sousední usedlosti. Na východní straně jsou zbytky rozbořené kamenné ohradní zdi a částečně dřevěný, plaňkový plot.