měšťanský dům

Nárožní jednopatrový dům s průčelím do Smetanova náměstí, bočním průčelím do ulice M. D. Rettigové a zadním průčelím do Toulovcova náměstí. Hlavní průčelí o třech okenních osách je završeno atikovým patrem. V přízemí se otevírá dvěma oblouky loubí s téměř polokruhovými záklenky, které vycházejí z plochých hlavic pilířů - krajní se směrem dolů rozšiřují (z omítaných kamenných bloků). Barevnost fasády je špinavě okrová s tmavším odstínem architektonických prvků. Nad přízemím probíhá jednoduchá kordonová římsa. Okna v patře jsou šestitabulková, osazená do plochých ostění s plechovými parapety. Nad střední osou je profilovaná trojúhelná suprafenestra, nad krajními osami jsou suprafenestry rovné. Atikové patro má uprostřed menší šestitabulkové okno a na krajích zaslepené osy s ostěním stejným jako v patře. Korunní římsa sestává z plochého pásu vespod, navázaného na horní hranolovou část podepřenou zubořezem. Boční průčelí je bez štítu o jedenácti okenních osách. Je členěno výstupky - čtvrtá osa zprava je vystouplá v celé výšce fasády a v přízemí členěna dvěma širokými špaletami s polokruhovým záklenkem oken. Na okraji fasády do náměstí je zbytek kordonové římsy, jinak fasáda není členěna. Korunní římsa je vyhloubená. Osazená okna jsou členěna na šest tabulek. V přízemí je chrání kované mříže. Zcela vpravo fasády je v úrovni oken oválné zrcadlo v profilované šambráně. Za ním následuje okno a posléze raně renesanční deska s "Pernštejnskou legendou". Ve třetí ose zleva je v přízemí profilovaný portál s volutovou supraportou, ve které je osazena kovodeska s nápisem MuDr. FR. BOUČEK. Zadní průčelí má v patě jen jedno okno zcela na levém okraji fasády, osmitabulkové, v přízemí pod ním pravoúhlý vchod a vedle vpravo šestitabulkové okno. Střecha domu je valbová, krytá eternitem.