městský dům

Budova č.p. 151 je nárožní jednopatrový městský dům, s pěti okenními osami do Toulovcova náměstí. Fasáda světle fialkové barvy kontrastuje s bílými architektonickými detaily. Šestitabulková okna jsou osazena do lištových ostění. V přízemí v prostřední ose se vstupuje pravoúhlým portálem s odděleným nadsvětlíkem do domu. Odhalené profilované pískovcové ostění má ve středu nadpraží lichoběžníkový klenák s motivem stylizované lilie. Pravé průčelí do ulice Boženy Němcové má také pět okenních os - první a třetí jsou v přízemí i patře zaslepené. Dům je prolomen dvěma pravoúhlými vjezdy s novodobými vraty - vždy v poslední ose na hlavním i bočním průčelí. Patro a přízemí odděluje plochá kordonová římsa. Korunní římsa je masivní, profilovaná. Valbovou střechu domu s vaznicovým krovem kryje pálená krytina. Na fasádě je umístěna obdélná pamětní deska s hlavou ženy v čepci, uvázaném pod krkem širokými mašlemi. Ve spodní části je deska opatřena nápisem: V tomto domě žila, 5.VII 1845 zemřela MAGD. DOBROM.RETTIGOVÁ národní buditelka. Věnuje spolek paní a dívek v Litomyšli 1925. Interiér: za vstupním portálem následuje hloubkově orientovaná choba s trojbokými styčnými lunetami. Vedle ní vpravo je v nároží situována místnost klenutá valeně s trojbokými lunetami. Vlevo k chodbě při čele domu přiléhá příčně orientovaná valeně klenutá místnost se styčnými pětibokými lunetami. Z ní se vstupuje do modlitebny ve vedlejším domě. Schodiště je klenuto segmentově s plackami nad podestou. V patře mají chodba i místnosti bytů stropy na fabionech. Půda dlážděna půdovkami.