mohylové pohřebiště

Pohřebiště se nachází ve smrkovém lese nad obcí Tuchonice v nepravidelném obdélníku vymezeném lesními cestami, částečně jej dokonce přesahuje. Terén je rovinatý, jen velmi mírně se sklání k západu, nadmořská výška se pohybuje mezi 536-538m. Mohyly jsou uspořádány ve dvou skupinách – větší skupina tvoří jakýsi pás vedoucí ve směru Z-V, menší skupina se nachází jižně od něj, ve vzdálenosti cca 70 m. Pohřebiště s velkou pravděpodobností přesahovalo i na sousední louku, která se již nachází na katastru obce Tuchonice (lokalita 5488), na které dnes již žádné terénní nerovnosti nejsou patrné. Mohylník se skládá z celkem 24 mohyl (+tří nejistých) uspořádaných ve dvou skupinách. Jejich dochování je velmi rozdílné – některé mohyly dosahují až metrové výšky, jiné jsou v terénu ztěží patrné. Na více než polovině mohyl jsou patrné známky starých výkopů. Většina mohyl se nachází ve vzrostlém smrkovém lese, tři jsou situovány v hustém nízkém porostu, západní část mohylníku je pak porostlá lesní travou. Archeologické výzkumy a nálezy: Na značné části mohyl jsou patrné stopy bočních a vrcholových vkopů, kdo je má na svědomí však není známo. Zdejší mohyly měl údajně zkoumat P. Geringer, farář z nedaleké Modré Hůrky, materiál se měl dostat do kláštera v Bechyni, a zpráva o výzkumu měla být zveřejněna v některém katolickém časopise. Tyto informace však nebylo možno potvrdit. Uložení nálezů: Neznámé