dům zv. Rytířský

Řadový patrový dům se nachází nedaleko od náměstí na rohu hlavní ulice a silnice z ní vybíhající k řece Lomnici. Uliční průčelí je pětiosé, uprostřed této strany je půlkruhový průjezd. Kulturní památkou je vlastní patrový objekt. Ve dvoře, na severní straně, se nachází stodola s přístavkem, na které se nevztahuje památková ochrana. Rovněž tak i oplocení na západní straně dvora z pletiva není součástí KP. Uliční průčelí je pětiosé, uprostřed této strany je půlkruhový průjezd. Boční průčelí tříosé, dvorní fasáda bývala podle obnovených malovaných šambrán též pětiosá, v současné době jsou však okenní otvory přebourány. Fasáda je hladká, jediným plastickým prvkem je složitě profilovaná podstřešní římsa, jež je na západní štítové straně kryta bobrovkami. Okenní otvory a průjezd (na uliční i dvorní straně) je rámován malovanými šambránami s barevně odlišenými klenáky, nároží jsou zdůrazněna iluzivní bosáží. Sedlová střecha kryta pálenou drážkovou krytinou. Dům není podsklepen.