kostel sv. Prokopa

Jednolodní románsko – gotický kostel sv. Prokopa se nachází při západním okraji obce Chyšky a je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Jedná se o jednolodní kostel s obdélnou zaklenutou lodí, na kterou navazuje na východě zúžený presbytář s apsidiálním závěrem. Nepravidelně šestiboce ukončená sakristie (původně kaple N. Trojice) je umístěna na východě a je poposunuta mimo východní osu. Mezi loď a sakristii je na severu vklíněna hranolová věž. Malá drobná předsíňka je předsazena před jižní fasádu lodi. Jednolodní románsko – gotický kostel sv. Prokopa se nachází při západním okraji obce Chyšky a je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Západně od kostela je situovaný rozsáhlý hřbitov, který není předmětem památkové ochrany. Jedná se o jednolodní kostel s obdélnou zaklenutou lodí na kterou navazuje na východě zúžený presbytář s apsidiálním závěrem. Presbytář zaklenut konchou. Nepravidelně šestiboce ukončená sakristie (původně kaple N. Trojice) je umístěna na východě a je poposunuta mimo východní osu. Sakristie je zaklenuta valenou klenbou s hvězdovým vzorcem hřebínků, které dosedají na římsovité konzoly. Mezi loď a sakristii je na severu vklíněna hranolová věž. Malá drobná předsíňka je předsazena před jižní fasádu lodi. Loď kostela je zastřešena sedlovou střechou, presbytář apsidiální valbovou střechou a sakristie valbovou střechou. Jižní předsíň polovinou valbové střechy. Hranolová severní věž je ukončena mansardovým jehlancem. Exteriér kostela jednoduchý, bez profilací s korunní profilovanou římsou. V jižní obvodové stěně lodi se zachovaly románská okénka v široké špaletě.