nájemní dům Adolfa, Bernharda a Maxe Kohnových

Nájemní dům Adolfa, Bernharda a Maxe Kohnových je součástí řadové zástavby starobylého městského bloku zformovaného již v rámci středověké urbánní situace Brna. Velký obytný komplex o celkem 18 bytech, který byl zbudován v komplikované stavební dispozici kolem tří dvorů, tvoří v zásadě dvě paralelně za sebou umístěná obytná křídla, spojená příčným komunikačním traktem. Devítiosé hlavní severní průčelí čtyřpatrového domu orientované do Starobrněnské ulice je vertikálně členěno tříosým rizalitem. Raně secesní fasáda je vertikálně spjata vysokým pilastrovým řádem a nahoře ukončena mohutnou korunní římsou, zatíženou volutovým štítem lemovaným vejcovcem. Ve štítu se nachází lunetové okno, nad nímž vystupuje reliéfní kruhová kartuše nesená dvěma andílky. Pod lunetovým oknem se nachází zlacený reliéfní letopočet MDCCCXCIX, odkazující na dataci výstavby domu 1899. Soklová zóna, členěná předstupující podezdívkou a pásovou bosáží doplněnou nahoře zoomorfními maskarony, je po stranách flankována kanelovanými pilastry s reliéfními hermami v nadživotní velikosti. V 2. patře podepírají masivní konzoly balkon v šíři tří os. Ve třetím patře jsou na rizalitu prolomena francouzská okna se secesním kováním zdobeným zlaceným věncem – obdobný motiv se nachází rovněž ve druhé a osmé ose stejného patra. Průčelí nese výrazný štukový dekor provedený ve vysokém reliéfu (s polychromními zoomorfními, antropomorfními, vegetabilními prvky – maskarony, mušlemi, girlandami, věnci atd.). Uvedený dekor se nachází především v 3. patře v celé šíři rizalitu a v druhé a osmé ose, kde jsou v suprafenestrách osazeny zlacené maskarony lemované polychromními girlandami a dále ve čtvrtém patře, kde pod korunní římsou vystupuje pás jemně provedeného secesního vegetabilního reliéfu. V původní podobě je dochován hlavní domovní vstup, který je osazen asymetricky ve čtvrté ose. Portál je lemován dvěma maskarony a v supraportě zdoben volutami a rostlinnými prvky. Výplňové dveře jsou dekorovány dřevořezbami dráčků, girland, věnců a dalších florálních motivů. V supraportě pod proskleným nadsvětlíkem se nachází deska s nápisem SALVE nesená dvěma sfingami. Jižně orientovaná fasáda dvorního křídla domu je členěna totožně jako uliční část - devíti vertikálními osami, architektonické členění a štukový dekor jsou však mnohem střídmější. Přízemí členěné předstupující podezdívkou a 1. patro oddělené kordonovou římsou jsou členěny plastickou diamantovou bosáží. Fasáda ve druhém, třetím a čtvrtém patře je hladká, vertikálně členěná vysokým pilastrovým řádem. Okenní otvory 2. a 3. patra jsou rámovány šambránami a podokenními obdélnými parapetními výplněmi, obdélná okna 4. patra rovněž lemují šambrány. Mezi 3. a 4. patrem opět probíhá kordonová římsa. V druhé a osmé ose jsou na železných nosnících osazeny balkony s dřevěným profilovaným zábradlím. Kromě jižního dvora disponuje dům ještě dvěma dalšími dvory, západním a východním. Nepravidelný západní dvůr je koncipován do tvaru písmena L a ze západní strany ho uzavírá zástavba sousední parcely. Dvorní fasáda zde svým členěním ve velké míře odpovídá jižní fasádě při 1. dvoře. V přízemí jsou fasády horizontálně členěny podezdívkou ukončenou římsou a výše pásovou rustikou; nad okny vystupují bosované suprafenestry. Fasády 1. – 4. patra jsou hladké, kolem oken obíhají šambrány. Mezi 3. a 4. patrem obíhá kordonová římsa a fasády završuje profilovaná korunní římsa. Na severní fasádě jižního křídla a taky jižní fasádě severního křídla jsou vedle nároží osazeny balkony se secesním pletencovým a listovým kováním. Nevelký východní dvorek nepravidelného půdorysu je funkčně využit především jako světlík. Tvaroslovně jsou fasády tohoto dvorku členěny obdobně jako ostatní dvorní průčelí. V přízemí na podezdívku ukončenou římsou navazuje pásová rustika s bosovanými suprafenestrami nad obdélnými okenními otvory. Fasády pater jsou hladké, mezi přízemím a 1. patrem obíhá kordonová římsa a obdobně i mezi 3. a 4. patrem. Fasády ukončuje profilovaná korunní římsa. Obdélná okna rámují jednoduché šambrány. Do stísněného jihozápadního kouta je vložena osa drobných balkonků. Komplikovaná dispozice se odrazila i na interiéru. V suterénu se nachází soustava prostor, zaklenutých valenou nebo segmentovou klenbou. Interiéry veřejných prostor nadzemních podlaží jsou dekorovány náročným architektonickým členěním a štukovými ornamenty v pojetí odpovídajícím exteriéru. Stěny vstupního vestibulu jsou náročně zdobeny vysokým reliéfním monochromním štukovým dekorem, sestávajícím zejména z věnců, girland, volut, geometrického a florálního dekoru, maskaronů a zoomorfních detailů. V chodbě vestibulu jsou zavěšeny původní dřevěné dvojkřídlé dveře vyplněné skleněnými tabulemi. Prosklený nadsvětlík je opatřen skleněnou výplní s leptaným florálním, zejména listovým a věncovým dekorem. Chodby ve všech křídlech a podlažích jsou řešeny obdobně; veřejné prostory jsou opatřeny ornamentální výmalbou a pod okny se všude nachází parapetní desky z červeného mramoru. Ve schodištní šachtě v rizalitu spojovacího křídla se nachází dvouramenné kamenné schodiště, zalamované kolem podest. Schodiště je vybaveno výrazně dekorativně pojednaným litinovým zábradlím, tvořeným sloupky podoby kanelovaných sloupových dříků, spirálovitě lemovaných vegetabilním dekorem a ukončených motivem korintské hlavice, a dále balustrami s volutovými a vegetabilními ornamenty, oblé madlo je dřevěné. Podlahy chodeb a podest jsou teracové, dekorované geometrickými ornamenty. V současnosti je dům obývaný a ve vlastnictví statutárního města Brna.