kostel sv. Michala, hřbitovní

Stejnolodní trojlodí na čtvercovém půdorysu. Na severu a jihu čtvercové předsíňky. Na severu vřetenové schodiště na kruchtu. K trojboce uzavřenému presbyteriu přiléhá na severní straně sakristie. Mezi ní a předsíní vsunut přístavek božího hrobu. Interiér: Presbyterium zaklenuto jedním polem křížové klenby s lunetami v závěru. Klenba jako v celém kostele je velmi plochá. Hrany klenby doprovázejí pásy jemné štukové výzdoby. Patky lunet podpírají konsoly v podobě plošně pojatých hlav andílků. Kněžiště osvětleno lomenými okny bez kružeb. Portál do sakristie klenuté valeně s lunetami, má lomené, plošně profilované ostění. Kostelní lodě, z nichž střední je značně šiší, jsou sklenuty třemi poli křížové klenby. Místo žeber, doprovázejí hrany klenby štukové pásy pokryté jemnou ornamentikou (rosety a esovité motivy). Klenební obrazec obohacují příčné pásy tvořené perlovcem. Na svornících reliefní výzdoba. Tribuny (v půdorysu U) podklenuté křížovou klenbou s hřebínky podpírají v přízemí masivní pilíře. V patře nese klenbu lodí dvojice sloupů a v rozích kruchty dvojice pilířů s přiléhajícími polosloupy. Hlavice římsové. Zábradlí tribun plné. Lomená okna. Polokruhový triumfální oblouk pokrývá štuková výzdoba, tvořící náznak kasetového vzorce. Na vrcholu oblouku polychromovaný městský znak. Křížové klenby předsíní pokrývá štuková ornamentika tvořící kasetový vzorec. Portály předsíní zaklenuty polokruhem. Exteriér: Průčelí zcela hladké. Hlavní portál zaklenut polokruhem. Presbyterium opírají dvakrát odstupněné opěrné pilíře. Vysoká sedlová střecha kryta tmavošedými "eternitovými" šablonami. Na hřebenu střechy vížka ukončená vysokým jehlanem, pobitým měděným plechem. Kostel obílen, torza sgrafitové výzdoby se po poslední rekonstrukci neuchovala (viz fotodokumentace). (autor popisu: F. Vaníček)