kaple sv. Anny

1) Kaple 2) Ohradní zídka 3) Pamětní kříž 1) Kaple Prostá stavba obdélníkového půdorysu, která je polokruhově uzavřena, omítnutá, zastřešená sedlovou střechou s prejzovou krytinou. Na střeše šestiboká sanktusníková zvonička s cibulí, pobita plechem. Obvodové zdivo kaple posazeno na trnožní řimsu, v bocích prolomeno obdélnými okny s půlkruhovými záklenky. Profilovaná korunní římsa přechází na průčelí, kde odděluje dvoudílný štít, který zakrývá úhel střechy. Štít svými okraji vlnovitě prohýbaný, v ploše rozdělen do dvou částí. V první části jsou sluneční hodiny, v horní části mělká nika s mušlí v konše. Vchod do kaple se záklenkem ve tvaru stlačeného oblouku, ostění v omítce profilováno. Nad vchodem segmentová nadportálová římsa krytá prejzy. Vnitřek kaple sklenut plackou. 2) Ohradní zídka Stavba kaple je obehnána zídkou, která se opírá o pilířky, jež jsou kryté plochými kamennými deskami. Pole mezi pilířky jsou vyplněna dřevěným plaňkovým plůtkem. 3) Pamětní kříž Výška cca 4m. Na půdorysně čtvercového soklu, který je při patě a hlavici profilován, jsou v jeho bočních plochách zvýrazněné zrcadlové rámy, jež jsou na rozích opatřené čtvrtobloukem. Na čelní straně je v tomto rámečku datace 1886. Na soklu stojí dřík, který se směrem nahoru mírně zužuje. Na něm je litinový kříž s ornamentální výzdobou, který tvoří kříž s korpusem Krista. Pod ním je oválná deska s nápisem: “Pochválen Pán Ježíš Kristu”, lemována rostlinným motivem a ve spodní části je květinový oblouk, v němž stojí postava ženy. Architektura kříže je černé barvy. Některé její detaily jsou zvýrazněny stříbrnou barvou. 2) Ohradní zídka - stpč. 1 Stavba kaple je obehnána zídkou, která se opírá o pilířky, jež jsou kryté plochými kamennými deskami. Pole mezi pilířky jsou vyplněna dřevěným plaňkovým plůtkem. 3) Pamětní kříž - ppč. 2792/1 Výška cca 4m. Na půdorysně čtvercového soklu, který je při patě a hlavici profilován, jsou v jeho bočních plochách zvýrazněné zrcadlové rámy, jež jsou na rozích opatřené čtvrtobloukem. Na čelní straně je v tomto rámečku datace 1886. Na soklu stojí dřík, který se směrem nahoru mírně zužuje. Na něm je litinový kříž s ornamentální výzdobou, který tvoří kříž s korpusem Krista. Pod ním je oválná deska s nápisem: “Pochválen Pán Ježíš Kristu”, lemována rostlinným motivem a ve spodní části je květinový oblouk, v němž stojí postava ženy. Architektura kříže je černé barvy. Některé její detaily jsou zvýrazněny stříbrnou barvou.