kaple sv. Apoleny

Kaple není orientovaná ke světovým stranám. Loď má lehce obdélný půdorys; severní nároží nepatrně segmentově zaoblená. Uvnitř kruhové SZ prostory schodiště ke kruchtě; SV prostora uvnitř pravoúhlá; z kruchty možno vylézt po žebříku do půdy. Užší presbytář má vně i uvnitř půlkruhový nebo mírně stlačený půdorys. K jižnímu boku presbytáře připojena asymetricky příčně obdélná sakristie s oratoří v patře (již na pozemku stpč. 5/7). V JV rohu sakristie oddělený obdélný prostor se schodištěm na oratoř. Celé J a V průčelí sakristie zakrývá hospodářská budova. Loď - Krytá sedlovou střechou s bobrovkami; 2 volská oka. Na již. okraji střechy šestiboká věžička s lucernou; plášť chrání měděný plech; nad fabionovou římskou cibulová stříška krytá měděným plechem; na hrotnici makovice a praporek; v lucerně visí jeden zvonek. Korunní římsa zděná o deskovém základu; složitější štukový profil. Omítky fasád hladké. Severní štít zděný trojúhelný; ramena na čele provází výrazný profilovaný pás; ve vrcholu na podstavci kovaná ozdoba s křížem ve vrcholu. Na jihu štít není. V ose severní fasády pravoúhlý portál. Nad ním osazený kamenný znak řádu křížovníků (velkopřevora hraběte z Königseggu) a pod ním v kartuši obklopené volutami latinský nápis a letopočet 1726. Uprostřed východní stěny ještě jeden portál; žulové ostění má soklíky a vnější lištu s uchy. V podélných stěnách 2 vysoká okna se segmentovým záklenkem; ostění zděné. Při levém okraji záp. fasády drobné na výšku obdélné okénko na schodiště ke kruchtě. Presbytář - Střecha má tvar části kuželového pláště; krytina z bobrovek; bez vikýřů. Korunní římsa přechází z lodi,ve středním úseku skrytá pod střechou oratoře. Omítky štukové. Na JZ části pláště provedena široká liséna (pravý okraj zakrytý zdí sakristie); stejná liséna i na JV straně. Na JZ straně jedno vysoké okno se segmentovým záklenkem. Sakristie s oratoří - Pultová střecha krytá bobrovkami, na východě přisazena ke střeše hospodářské budovy. Omítky stěn štukové. Na pravém okraji západní fasády liséna; dole usazená na sokl. Západní trojúhelný štít v patě zalícovaný se stěnou a nahoře se střešní plochou; zdivo pokrývá hladká omítka. V levé polovině západní stěny vstup se segmentovým záklenkem. Po pravé straně vchodu na výšku obdélné okno do sakristie; záklenek segmentový.