fara

Budova fary se nachází v centru vsi Horní Záhoří u hlavní silnice vedoucí z Písku přes Bernartice do Tábora. Areál fary je těsně vedle kostela sv. Michaela se hřbitovem. Hlavní – západní průčelí farní budovy je orientováno do malé návsi. Předmětem památkové ochrany je pouze budova fary bez pozemku. Hospodářské budovy (stodola a stáje ve dvoře fary) nejsou součástí nemovité kulturní památky, i když s ní historicy souvisí. Na čtvercovém půdorysu se nachází částečně podsklepená patrová budova fary s mansardovou střechou. Střecha je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Ve střešních rovinách se nacházejí drobná volská oka. Barokní fasády fary jsou pojednány architektonicky shodně, jsou čtyřosé a mají zaoblená nároží a jsou zvýrazněna horizontálními prvky a římsami - sokl, profilovaná patrová římsa a mohutná dvojitá korunní římsa. Patro fary je doplněno lizénovými rámy se třemi lizénam se zaoblenou patkou a hlavicí. Mezi lizénami v patře jsou prolomeny okenní otvory se štukovou šambránou s uchy v horní části. Okna jsou dvoukřídlá, členěna na šest polí a jsou osazena v líci fasády. Fasády v přízemí navazují na okenní osy v patře a jsou členěny okenními otvory, slepými otvory nebo dveřním jižním otvorem. Okenní otvory jsou ve štukových šambránách, šestitabulková okna osazena v hloubkové špaletě a za lícem fasády je kovová proplétaná mříž. Dveřní otvor je v barokním profilovaném portálu s uchy v horní části. Dveře rámové, dvoukřídlé, uchyceny pomocí křížových závěsů. Ke vstupu vedou tři kamenné vyrovnávací stupně. Před východní fasádu přízemí je předsazen malý přístavek s pultovou střechou.