městský dům

Jednopatrový zděný nárožní dům, do nám. Míru se třemi okenními osami a dvěma osami loubí, do uličky v patře se třemi okenními osami. Střecha sedlová pokrytá bobrovkami, do nám. ukončená atikovým štítem. Fasáda do nám. Míru–Oblouky loubí s orámovanými okraji s lištou a ve vrcholech s plochým klenákem. Nárožní pilíř loubí hranolový, střední pilíř loubí válcový ve stylu románské renesance s krychlovou hlavicí s otesanými spodními rohy a svrchní deskou. Po stranách fasády přízemí bosované lisény. Přízemí ukončeno kordonovou profilovanou římsou. Patro členěno čtyřmi pilastry s hladkými dříky a čabrakovými kanelovanými hlavicemi. Okna obdélná dvojitá dvoukřídlá s poutcem, mírně za lícem fasády, s obdélnými parapetními výplněmi, s podokenními římsami, orámovaná šambránami s lištou a ve vrcholech s klenáky. Fasáda patra ukončena profilovanou korunní římsou. Atikový štít šikmo obloučky stoupající směrem od nároží k čp. 44, ve vrcholu ploše orámovaný. Plocha rozdělena čtyřmi pilastry s hladkými dříky a v hlavicích s květem, ve vrcholech s empirovými vázami. Ve štítu tři obdélné otvory s dřevěnými žaluziovými výplněmi mírně za lícem zdiva, orámované šambránami s lištou a ve vrcholech s klenákem, s podokenními římsami. Loubí zaklenuto plackami do pasů. Přes dvě obě osy loubí výkladec se dvěma vstupními otvory. Fasáda do uličky–Ulička překlenuta třemi zděnými prampouchy, pokrytými bobrovkami. Mezi čp. 42 a 43 překlenutí patrovou zděnou spojkou, podklenutou plackovou klenbou do pasů s výsečemi. Pod středním pasem překlenutí ve zdi zazděný kamenný válcový sloupek, v hlavici se dvěma zkříženými sekerami bradaticemi a s letopočtem 1584. Pod podklenutím obnažena omítka s nepatrným mělkým náznakem sgrafita. Překlenutí uličky ve vrcholu s vlnovitým vzedmutím, ve spodu segment oblouku, ve stěně směrem k ul. Vodní okno s rovným nadpražím. U země dvě malá segmentová sklepní okénka, pod překlenutím obdélné sklepní okénko s kamenným ostěním. V přízemí nad úrovní terénu dveřní otvor zakončený segmentem oblouku, vedle okno ukončeno stejně, oba otvory ve vpadlině. V polopatře dvě obdélná okna s rovným nadpražím. V patře tři šestitabulková obdélná okna s za lícem. Fasáda ukončena fabionovou římsou.