boží muka

Při cestě z Benešova nad Černou do Klení po pravé straně na náspu nad silnicí byla ještě v roce 1997 dokumentována torzo kamenných božích muk - vysoký osmihranný pilíř, srovnatelný s pilířkem v Něchově na Českobudějovicku. V roce 2008 pilířek již nebyl nalezen. Původní podoba zachycená v Soupisu památek: žulový pilíř, 3,50 m vysoký, osmistěnný, na čtyřbokém trnoži; nahoře deska v úhlu, na ní obraz, smytý. Nad obrazem položena opět deska. Je poněkud obtížnější si představit, jak byla kaplice božích muk vytvořena. Autor popisu patrně opomněl popsat boční desky; pokud by tomu tak bylo, mohli bychom konstatovat podobnost k božím mukám v Něchově. Zadní stěna mohla být použita jako náhradní stříška.