škola

1/ škola 2/ zahrada 3/ tarasní zeď zahrady Rozlehlá volně stojící dvoupatrová zděná omítaná budova na obdélníkovém půdorysu o 4 křídlech a středním traktu, obklopujících dva dvory. Do ul. Veleslavínovy obrací 13 okenních os, do obou bočních ulic po devíti. Zadní fronta třináctiosá, hledí do zahrady (ppč. 190/1), umístěné do obezděné terasy; v zahradě stávala kašna (dar purkmistra Maschauera). Střecha sedlová do úhlů. Hlavní fasáda do ulice Veleslavínovy má pětiosý hluboký rizalit, zahradní fasáda tříosý. Přízemí je v omítce bosováno a rytmizováno sledem velkých půlkruhem zaklenutých oken. Stejně jsou sklenuty tři vstupní portály, umístěné vedle sebe v prostředních třech osách rizalitu. Okna v patrech, zaklenutá nízkými segmenty, mají segmentové nadokenní římsy, parapety 1. patra s gotizujícím vlysem. Fasáda je provázána mezipatrovými kordony a okenní pole rámována systémem gotických přípor. Pod nevýraznou korunní římsou běží vlys s gotizujícími výplněmi. Rizalit nese atiku spočívající na konsolách a liseny, rámující jeho okraje, vyčnívající roztřepenými nástavci. Lisenami, rovněž v omítce bosovanými jsou zvýrazněna i všechna nároží budovy. Boční a zadní průčelí členěna stejně. Tarasní zeď vymezuje plochu zahrady ze západu, severu a východu a vyrovnává svažitý terén Sedláčkovy ulice a sadů 5. května. Sokl vysoký, směrem vzhůru ustupující, neomítaný, vyzděný z masivních kamenných bloků, s armovaným nárožím. Na sokl nasedá nižší omítaná zeď, na ní hranolové neomítané cihelné pilíře, mezi které vloženy mřížové výplně. Na západní straně zahrady umístěna novodobá přízemní zděná budova.