školní budova

Budova o suterénu a třech až čtyřech nadzemních podlažích je postavena jako dvoutrakt na nepravidelném půdorysu zhruba tvaru Z, k níž je připojen samostatný objekt tělocvičny. K hlavní převážně čtyřpodlažní části školní budovy, odsunuté od Masarykovy tř., s níž je souběžná, je směrem k této třídě /V/ při Opavské ulici připojeno kolmé třípodlažní křídlo, směrem opačným /Z/ objekt tělocvičny, při Moravské ulici krátké křídlo o třech podlažích. Z protilehlých stran hlavní části budovy jsou z Opavské a Moravské ulice řešeny v kolmých křídlech podobné hlavní vstupy. Na oba vstupní prostory navazují široká jednoramenná schodiště do vestibulů ve zvýšeném přízemí a schodiště do vestibulů se šatnami v suterénu. Oba suterénní vestibuly jsou mezi sebou propojeny chodbou. Z vestibulu při Opavské ulici je přístupná tělocvična a dílny, z vestibulu při Moravské ulici jídelna a kuchyně, z chodby sprchy a pomocné prostory. V obou vestibulech v suterénu začínají hlavní dvouramenná schodiště, která probíhají všemi podlažími budovy. V prvním až třetím podlaží na ně navazují prostory vestibulů. Z nich a z vybíhajících chodeb jsou přístupné jednotlivé učebny, kabinety a soc. zařízení, ve druhém podlaží ředitelna a sborovna. Ve čtvrtém podlaží jsou učebny přístupné z chodeb navazujících přímo na schodiště. Budova je řešena jako promyšlená sestava hranolových hmot jednotlivých funkčních částí objektu. Hlavní část budovy převážně o čtyřech nadzemních podlažích je při Moravské ul. snížena na výšku krátkého kolmého křídla . K hlavní části budovy jsou v místě připojení obou kolmých křídel přisazeny hmoty schodišť a vestibulů, původně odlišně barevně pojednané. Kolmé třípodlažní křídlo při Opavské ulici je v šířce jednoho traktu vysunuto až k navazující tělocvičně. K objektu tělocvičny jsou připojeny menší hmoty s prostorem jeviště a místnosti na nářadí. Hlavní vstupy do budovy z obou ulic jsou řešeny přisazenými hmotami proskleného vchodu a zádveří, krytými výraznou deskou. Průčelí budovy jsou jednoduchá, hladká, rozčleněná rozměrnými okny učeben, vestibulů, kabinetů, ředitelny, sborovny apod. a menšími okny z chodeb a soc. zařízení. Schodiště při Opavské ul. je osvětlováno dvěma prosklenými pásy probíhajícími všemi podlažími, schodiště při Moravské ul. dvěma dvojicemi podobných pásů v kolmých stěnách hmoty schodiště. Průčelí hlavní části budovy obrácené k Masarykově tř. je doplněno v prvním až třetím nadzemním podlaží balkonem u kabinetů. V čelní stěně /V/ kolmého křídla při Opavské ulici je ve druhém nadzemním podlaží horizontální pásové okno v celé šířce křídla, zabíhající částečně i do obou kolmých průčelí. Okno je lemováno parapetní a nadokenní římsou. Podobnou římsou je lemována atika celé stavby. Na balkonech v hlavním průčelí a na terase v průčelí do Moravské ul. je trubkové zábradlí, budova doplněna dvěma vlajkovými žerděmi. Budova postavena jako zděná se železobetonovými stropy, střechy jsou ploché; tělocvična je zastropena dřevěnou rámovou konstrukcí.