budova restaurace

Budovu restaurace, zasazenou do terénu, tvoří dvě části – západní a východní, která se na západní napojuje v tupém úhlu. Západní část má obdélný půdorys, rozšířený na jižní straně o rizalit a na severní straně o dvě válcové věže, umístěné u nároží. Většina budovy je postavená z režného kamenného zdiva, první patro rizalitu je zčásti hrázděné. Jižní strana má v západní části v přízemí vstupní otvor, nahoře zakončený do nepravidelného lomeného oblouku. V otvoru jsou dvoukřídlá dřevěná vrata s klasovitě kladenými prkny. Jihozápadní nároží je zpevněné nízkým opěrákem, ukončeným do tvaru sedlové stříšky. Oproti patru tato část budovy předstupuje, nahoře je teráska s jednoduchým prkenným zábradlím, zakotveným do kamenného hranolového sloupku s cihelnou korunou. Zešikmenou zeď pod zábradlím kryje prejz. Ustupující stěna patra je v této části bez otvorů. Směrem k východu následuje trojosý rizalit. V přízemí je v ose první od západu sdružené okno, tvořené dvěma dvojitými dvoukřídlými dřevěnými okny. Vnější křídla člení jedna svislá a čtyři vodorovné příčle, vnitřní dvě příčle vodorovné. Okna mají vyžlabené kamenné ostění, dole po stranách zkoseně rozšířené. V ose druhé od západu je vstup – dřevěné dveře z klasovitě kladených prken, lemované kamenným ostěním s rozšířenými horními rohy a obdobným vyžlabením jako u sdruženého okna. V ose třetí od západu je široké dřevěné okno, nahoře zakončené do segmentového oblouku a umístěné ve špaletě. Okno tvoří čtyři úseky: v dolní části jsou rozdělené dvěma vodorovnými a jednou svislou příčlí, v horní, oddělené širším poutcem, jsou střední dvě stejné jako dole a boční jsou zúžené podle tvaru okenního otvoru. Pod oknem je šikmý kamenný parapet. První patro rizalitu odděluje římsa – nad osou první od západu je profilovaná kamenná, nad zbytkem stěny z režných cihel. Rizalit je zde – až na kamenné jihovýchodní nároží a severní část západní stěny kde je vstup na terásku – hrázděný. Poměrně bohaté trámoví je zčásti ozdobně tvarované. V ose první od západu je sdružené okno, tvořené třemi částmi, oddělenými trámy. Jde o dvoukřídlá dřevěná okna, jejichž křídla rozděluje jedna svislá a pět vodorovných příčlí. Ve zbylých dvou osách jsou stejná dřevěná dvoukřídlá okna s poutcem odděleným hořejškem. Dolní křídla člení jedna svislá a tři vodorovné příčle, horní části jsou rozdělené do kříže. Nad těmito osami se zvedá lichoběžníkový hrázděný štít se sdruženým oknem. Tvoří ho dvě části, rozdělené jednou svislou a třemi vodorovnými příčlemi a oddělené trámem. Prostor za štítem je zastřešen polovalbovou střechou s vláknocementovou krytinou. Část východně od rizalitu je dvouosá. V přízemí je v západní ose sdružené okno s obdobným kamenným ostěním jako v západní ose přízemí rizalitu. I zde je tvořené dvěma částmi, které jsou však větších rozměrů. Jde o dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, jejichž vnější křídla mají bohaté členění na tabulky – rozdělují je dvě svislé a čtyři vodorovné příčle, přičemž střední tabulka obou křídel je otvíravá. Ve východní ose je vstup – dřevěné dveře, nahoře zakončené do oblouku. První patro odděluje profilovaná kamenná římsa. V obou jeho osách je okno, sdružené ze dvou částí a lemované obdobnou šambránou jako okno v přízemí. Okna ve východní ose mají stejné členění jako vnější křídla oken v západní ose přízemí, dvojité okno v západní ose rozdělují tři vodorovné a jedna svislá příčle. Západní průčelí má díky zasazení do terénu i suterén, který je bez otvorů a nahoře oddělený kamennou římsou. V přízemí je v severním úseku sdružené okno v obdobném ostění, jako jsou na jižní straně. Tvoří ho dvě části – dvojitá dvoukřídlá okna, jejichž vnější křídla jsou členěná jednou svislou a čtyřmi vodorovnými příčlemi. Jižní úsek, nad nímž je v patře terasa, je bez otvoru. Úroveň prvního patra vymezuje profilovaná kamenná římsa, krytá prejzem. Nad oknem přízemí je v patře další sdružené okno, zde ze tří částí. Širší a vyšší střední úsek okna je oddělený poutcem. Dolní část tvoří dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, jehož vnější křídla rozděluje jedna svislá a tři vodorovné příčle, horní část je o jednu tabulku nižší. Ve stejné úrovni se nachází poutec i u užších a nižších bočních úseků. Dolejšek člení jedna svislá a tři vodorovné příčle, horní úsek je rozdělen do rovnoramenného kříže. Kamenné ostění je opět provedeno obdobně jako na jižní straně. U severozápadního průčelí se k budově napojuje kruhová věž, sahající do výše dolní části prvního patra budovy a na rozdíl od budovy hladce omítnutá. V horní části je věž zakončená do mírně předstupujícího cimbuří, jehož stínky i mezery mezi nimi kryje prejz. Na severní straně je v horním úseku věže okno, umístěné v hluboké špaletě. Je dvoukřídlé dřevěné, s křídly rozdělenými dvěma tenkými vodorovnými příčlemi. Otvor lemuje jednoduchá šambrána. Většina severního průčelí budovy je omítnutá, až na horní část prvního patra, která je z režného kamenného zdiva. Úsek u severozápadního nároží zakrývá zmíněná věž. První patro je trojosé, v přízemí je pouze jedna osa – pod střední osou patra. Všechny otvory mají obdobné šambrány jako na jižní straně. V přízemí se nachází dvojité dřevěné dvoukřídlé okno. Vnější křídla, umístěná v líci, jsou členěna jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Nahoře je oddělená část, jejíž křídla jsou rozdělena do rovnoramenného kříže. Stejné okno je i v západní ose prvního patra. V ose druhé od západu (střední) je sdružené okno, tvořené třemi částmi. Širší a vyšší střední úsek je oddělený poutcem. Dolní část tvoří dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, jehož vnější křídla rozděluje jedna svislá a tři vodorovné příčle, horní úsek je o jednu tabulku nižší. Ve stejné úrovni se nachází poutec i u užších a nižších bočních částí. Dolejšek člení jedna svislá a tři vodorovné příčle, horní úsek je rozdělen do rovnoramenného kříže. V ose třetí od západu je rovněž sdružené okno, avšak zde ze dvou stejných částí. Tvoří je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, jehož vnější křídla jsou rozdělena jednou svislou a třemi vodorovnými příčlemi. Toto okno je umístěno o něco níže, než zbylá dvě. Nahoře je do stěny zapojen trojúhelný štít, nahoře zakončený cimbuřím ze tří stínek, krytých – stejně jako koruna zdiva celého štítu – prejzem (střední stínka je vyšší než boční). V dolní části štítu je kruhové nedělené okno ve špaletě, lemované režným kamenným zdivem. Zbývající plocha štítu je omítnutá. Nad kruhovým oknem je ještě štěrbinové okénko. U severovýchodního nároží se nachází druhá válcová věž, avšak podstatně vyšší – sahá vysoko nad střechu vlastní budovy. Dolní a střední část věže jsou omítnuté, horní je z režného kamenného zdiva. Na ni nasedá ještě polygonální nástavec, který je omítnutý. V dolní části věže je na severozápadě vstupní otvor, který má nahoře tvar lomeného oblouku a lemuje ho ústupkový portál. V otvoru jsou dřevěné dveře s klasovitě kladenými prkny. Výše jsou drobná obdélná okénka a pod režnou částí věže ještě segmentově zakončená větší okna. V režné části jsou sdružená obdélná okna s obdobným kamenným ostěním, jako jsou u oken na vlastní budově. Koruna zdiva je v pravidelných rozestupech zubovitě vyvýšena – třemi stupni, z nichž střední je vyšší než boční. Na tuto část je nasazen polygonální nástavec, dole s dvěma velmi mohutnými zaoblenými římsami. V jeho stěnách je dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Po obou stranách okna je obdélný štěrbinový otvor. Na severní straně se nad stěnou nástavce zvedá nástavba, jejíž hrázděná přední stěna je zakončená do lichoběžníkového štítu. Uprostřed stěny je sdružené okno, polovalbovou střechu kryjí vláknocementové šablony. Ty jsou rovněž krytinou jehlancové střechy věže, v jejímž vrcholu je zasazena hrotnice s makovicí. Budova má valbové střechy, kryté vláknocementovými šablonami. V jižní straně střechy jsou zasazeny tři vikýře, v jejichž přední stěně jsou dvě obdélná, na šířku orientovaná okénka, rozdělená jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi. Vikýře mají pultovou střechu s vláknocementovou krytinou. Jeden je v jižní části střechy a dva v severní. Na opačné straně je jeden obdobný vikýř, avšak širší - tvořený třemi okny vedle sebe. V hřebeni střechy je na západě zasazená nízká hranolová věžička se zvonovitou střechou, přecházející v úzký jehlan a hrotnici s makovicí. Ve střeše jsou také čtyři cihlové komíny s obloukovitým krytem. U vyšší věže se nacházejí ještě dvě další věžičky. K budově a zčásti k věži je připojena hranolová věžička či nástavba z režného kamenného zdiva se stanovou střechou s vláknocementovou krytinou. V její jižní stěně je vstup na obdélnou terásku na střeše budovy, ohrazenou mřížovým zábradlím. Mezi touto částí a velkou věží je vtisknuta omítnutá válcová věžička, sahající zhruba k polovině výšky střechy velké věže. Dole je zužujícími se profilovanými římsami zakončena na způsob arkýře. Ve věžičce jsou nad sebou umístěna obdélná okna, nahoře je zakončena cimbuřím. Mezi věžičku a střechu velké věže je vložen vysoký komín. Východní úsek budovy, napojený na západní v tupém úhlu, tvoří dvě části - starší západní část z režného kamenného zdiva a mladší východní přístavba. Obdélný půdorys je rozšířený o obdélnou část, vloženou do napojení mezi východním a západním úsekem budovy. Postavená je – stejně jako přilehlé úseky – z lomového kamene. V její jihozápadní stěně je velké dřevěné dvoukřídlé okno s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí, lemované kamenným ostěním s vyžlabením a okosením v dolní třetině bočních úseků. V severozápadní stěně je okno sdružené ze dvou částí, stejných jako na jihozápadě a s obdobnou společnou šambránou. V pravé části jihozápadní stěny je vstup, před nímž se nachází zděné zádveří z lomového kamene. Zpevněné je opěráky, v obou jeho stěnách je široký otvor, nahoře zakončený do lomeného oblouku. Oblouk lemuje široká šambrána, na jeho vnitřní straně je malovaná výzdoba s motivy větviček s listy. Střechu zádveří kryjí vláknocementové šablony. Ke vstupu vede dvouramenné schodiště, vestavěné do terasy z lomového kamene. Tuto část budovy završuje valbová střecha, rovněž s vláknocementovou krytinou. Navazující úsek je mírně vyšší a oproti předchozímu předstupující. Jeho dolní část zakrývá terasa z režného lomového zdiva s kovovým zábradlím. V jihozápadní straně je v levé části vstup tvaru lomeného oblouku s širokým ostěním, v předstupující pravé části je pak vstupní otvor, lemovaný obdélným profilovaným portálem s přetínajícími se pruty. Otvor má sedlový tvar. V jihovýchodní stěně je ještě vysoká mělká nika. Ve viditelné části stěny budovy je velké obdélné francouzské okno, vedoucí na terasu. Je dvoukřídlé dřevěné, s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Lemuje ho ostění s přetínajícími se pruty, nahoře vyvýšené a doplněné vysokou přesahující profilovanou římsou. Horní úsek stěn této části budovy je oproti zbytku omítnutý. Jihozápadní část má valbovou střechu s námětkem, severovýchodní rovněž, avšak o něco nižší a hřebenem orientovaným kolmo. Krytinou jsou vláknocementové šablony. Na jihovýchodě se napojuje novější přístavba, kterou tvoří tři části. Severozápadní je se starší částí v líci a je i stejně vysoká, jižní nároží je v úrovni prvního a druhého patra zkosené. Na rozdíl od starší části je severozápadní úsek přístavby omítnutý. V jihozápadní stěně jsou v přízemí dvoje široká dřevěná vrata, nad levými z nich jsou v prvním i druhém patře dvě okna vedle sebe. Umístěná jsou v hluboké špaletě a rozdělená do tvaru latinského kříže. Dolní jsou dřevěná, horní plastová. Otvory lemuje barevná šambrána, dole je společný parapet. Nad pravými vraty je na stěně obdélné pole, sahající po téměř celé výšce stěny. V něm jsou namalované barevně provedené znaky obcí (v levém sloupci shora dolů Šanov, Osek, Osečná, Chřibská, Kryry; v pravém sloupci Litoměřice, Štětí, Údlice, Arnultovice, Teplice). Jižní nároží je bez omítky, takže je viditelné kamenné zdivo. V úrovni prvního patra se nároží mění v pilíř, podpírající trojúhelný balkón v druhém patře. V prvním patře je pod ním lodžie, stěna domu je zkosená a z větší části prosklená. Nad balkónem v druhém patře je na stěně nápis - hrad „Doubrawka.“. Nad korunou stěn se zvedá cimbuří, jehož stínky i mezery mezi nimi kryje prejz. Cimbuří obíhá celou tuto část budovy, která má rovnou střechu. V jihovýchodní stěně jsou na levé straně prvního a druhého patra dvě obdobná okna jako na jihozápadě, vlevo jsou další malované znaky. Na pravé straně se napojuje další část objektu. Má lichoběžníkový půdorys a je o něco nižší. V jihozápadní stěně má v přízemí v levém úseku široká dřevěná vrata s dvěma samostatně uzamykatelnými částmi, vpravo – o něco výše – jsou dvě okna vedle sebe. Okenní otvor je nahoře zakončen do segmentového oblouku, avšak nečleněná výplň je zhruba čtvercového tvaru. Pět takových oken je i v prvním patře, rozmístěné jsou s minimálními rozestupy. Na jihozápadě a severovýchodě zakončuje tuto část budovy podobné cimbuří jako na vedlejším úseku, na zbývající straně je zídka krytá prejzem. Na severovýchodě se napojuje mohutná vysoká válcová věž. Je omítnutá, v dolní části má drobné otvory ve tvaru klíčové střílny a v horní obdélná nedělená okna s barevným orámováním. Ve věži jsou také dveře, vedoucí na střechu budovy, k níž je věž napojená. Věž zakončuje polygonální nástavec s cimbuřím, jehož stínky i mezery mezi nimi kryje prejz.