dům

Původem pozdně gotický dům, z něhož se dodnes dochovaly prostory suterénu, částečně zdivo přízemí a zřejmě i průčelní zeď do náměstí v úrovni patra. Objekt prošel klasicistní úpravou, o čemž svědčí mj. kamenný portálek v podloubí. Detailnější stavebněhistorickou genezi objektu je třeba stanovit zpracováním stavebněhistorického průzkumu.Dům, postavený na hloubkové úzké pozdně gotické parcele, je situován v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Je štítově orientován. Přízemí je do náměstí otevřeno podloubím, přístupným jedním polem půlkruhové arkády. Podloubí je plochostropé. Vstup do domu je zvýrazněn vcelku jednoduchým půlkruhovým kamenným portálem. Vstup vyplňují jednokřídlé dveře s nadsvětlíkem. Napravo od vstupu se nachází segmentově ukončený otvor krámského výkladce, uzavřený dvoukřídlou okenicí. Patro vstupního průčelí je dvouosé. Obě osy tvoří na výšku obdélné okenní otvory, lemované po celém obvodu prostými pásovými šambránami. Okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, členěná do šesti tabulek, dovnitř otevíravá, odsazená za líc fasády (z dobové pohlednice z počátku 20. století je patrné, že okna byla dvojitá, vnější osazená do líce a ven otevíravá, členěná do šesti tabulek). V parapetu mezi vrcholem oblouku arkády podloubí a okny patra je mělce vpadlé obdélné pole. Patro ukončuje profilovaná korunní římsa. Na římsu je nasazen trojúhelný štít, prolomený zhruba v polovině výšky dvojicí malých na výšku obdélných okének. Štít je dnes pokryt na koso kladenými eternitovými šablonami tzv. do obvodového rámu (ještě na počátku 20. století byl opatřen lomenicí). Střecha domu je sedlová, krytá na koso kladenými eternitovými šablonami. Dům, postavený na hloubkové úzké pozdně gotické parcele, je situován v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Je štítově orientován. Přízemí je do náměstí otevřeno podloubím, přístupným jedním polem půlkruhové arkády. Podloubí je plochostropé. Vstup do domu je zvýrazněn vcelku jednoduchým půlkruhovým kamenným portálem. Vstup vyplňují jednokřídlé dveře s nadsvětlíkem. V době fáze orientačního průzkumu nebyl objekt přístupný a proto je popis interiéru použit z níže citovaného SHP města. Napravo od vstupu se nachází segmentově ukončený otvor krámského výkladce, uzavřený dvoukřídlou okenicí. Patro vstupního průčelí je dvouosé. Obě osy tvoří na výšku obdélné okenní otvory, lemované po celém obvodu prostými pásovými šambránami. Okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, členěná do šesti tabulek, dovnitř otevíravá, odsazená za líc fasády (z dobové pohlednice z počátku 20. století je patrné, že okna byla dvojitá, vnější osazená do líce a ven otevíravá, členěná do šesti tabulek). V parapetu mezi vrcholem oblouku arkády podloubí a okny patra je mělce vpadlé obdélné pole. Patro ukončuje profilovaná korunní římsa. Na římsu je nasazen trojúhelný štít, prolomený zhruba v polovině výšky dvojicí malých na výšku obdélných okének. Štít je dnes pokryt na koso kladenými eternitovými šablonami tzv. do obvodového rámu (ještě na počátku 20. století byl opatřen lomenicí). Střecha domu je sedlová, krytá na koso kladenými eternitovými šablonami. Jelikož v době fáze orientačního terénního průzkumu nebyl objekt přístupný, je následující popis interiéru převzat z níže citovaného souhrnného SHP města. Vstupní síň i přilehlá místnost v přízemí jsou plochostropé. Uprostřed dispozice jsou plackové klenby. Zadní (dvorní) trakt obsahuje vpravo úzkou segmentem překlenutou chodbičku a komoru s valenou klenbou. V polopatře i roubeném zadním (dvorním) traktu prvního patra jsou trámové stropy. Při podloubí se nachází sklep s půloválnou valenou klenbou, z něhož je přístup do druhého suterénu vytesaného ve skále.Vstupní síň i přilehlá místnost v přízemí jsou plochostropé. Uprostřed dispozice jsou plackové klenby. Zadní (dvorní) trakt obsahuje vpravo úzkou segmentem překlenutou chodbičku a komoru s valenou klenbou. V polopatře i roubeném zadním (dvorním) traktu prvního patra jsou trámové stropy. Při podloubí se nachází sklep s půloválnou valenou klenbou, z něhož je přístup do druhého suterénu vytesaného ve skále.