dům

Bližší stavebně historická geneze objektu by musela být určena detailnějším stavebně historickým průzkumem. Dům je postaven na hloubkové gotické parcele, v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Jedná se o podsklepenou jednopatrovou stavbu, štítově orientovanou ke komunikaci. Vstupní průčelí je trojosé, novodobě upravené. Vstup do domu je ve třetí ose od západu. Hladce omítnutá fasáda domu je bez architektonického členění. Patro je do náměstí mírně předsazeno. Okenní otvory jsou na výšku obdélné, v přízemí jsou rozměrnější. Na patro je posazen trojúhelný štít s dřevěnou pročleněnou lomenicí. Střecha je sedlová, krytá osinkocementovými šablonami. Jelikož vlastník odmítl vstup do objektu, nelze zhodnotit stav dvorního průčelí a interiéru. Jsme tedy odkázáni pouze na stručný popis v níže uvedeném souhrnném SHP města. Dvorní průčelí: "Na straně do dvora vloženo mezipatro s třemi okny a kamenným ostěním s lištami. První poschodí vykazuje boční stěny zřejmě roubené, průčelní zeď novější cihlová, prkenný štít." Interiér: "Vstup vpravo do chodby v rozsahu zrušeného podloubí plochostropé, pokračování má segmentovou klenbu. Přilehlá místnost vlevo zaklenuta do traverz. V zadním traktu vpravo běží úzká tunelovitá chodba s lehce stlačenou klenbičkou. Vlevo prostor v polosuterénu zaklenutý skoro půlkruhově valeně s dvojicí trojbokých styčných výsečí, je přístupný pravoúhlým portálem. V prvním poschodí dozadu roubená komora. v úrovni polosuterénu napříč položený prostor s takřka půloválnou valenou klenbou, přístupný pravoúhlým kamenným portálem. Ze zadního polosuterénu vede pravoúhlý zčásti zazděný portál do valeně zaklenuté chodby a na schodiště do druhého suterénu." Zadní část parcely vymezuje dvorní trakt (parc.č. 588/2) s klenbami do traverz.