dům

Původem pozdně gotický dům z počátku 16. století, z něhož se dodnes dochoval suterén a částečně zdivo přízemí. Výrazně přestavěn ve druhé polovině 19. století. Dům, postavený na úzké hloubkové pozdně gotické parcele, je situován v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Na straně do náměstí je dům zastřešen sedlovou střechou, s hřebenem orientovaným souběžně s komunikací. Střešní krytinou jsou na střešní rovině do náměstí na koso kladené vláknocementové šablony, na dvorní střešní rovině asfaltový šindel. Hlavní vstupní hladce omítnuté průčelí je v přízemí i patře trojosé. Třetí osu zleva tvoří v přízemí segmentem zaklenutý vstup, uzavřený zcela novodobými dvoukřídlými dveřmi (křídla 1:2) rámové konstrukce s výplněmi, a s nadsvětlíkem. Rovněž veškeré okenní otvory jsou ukončené segmentem. Okenní otvory i vstup jsou lemovány mírně vpadlými šambránami. Okna jsou dvojitá, čtyřkřídlá, dělená do latinského kříže, křídla ven i dovnitř otevíravá. Okna jsou mírně zapuštěna za líc fasády. Okenní otvory v patře jsou propojeny průběžnou podokenní římsou. Patro ukončuje profilovaná korunní římsa. Chodba v přízemí je zaklenutá segmentem. Pod zadním traktem se nachází sklep zaklenutý valenou klenbou. Z této prostory se sestupuje do spodního suterénu, vytesaného ve skále.