radnice

1/ radnice 2/ pomník horníků nýřanské stávky 1/ radnice Pseudorenesanční volně stojící jednopatrová budova z 2. pol. 19.stol., o 7 okenních osách, krytá nízkou valbovou střechou ( eternit ). Průčelí na vstupní straně zdůrazněné rizalitem v šíři 3 os, má bosové přízemí na vysokém hladkém soklu, okna mají profilované rámy, v ose rizalitu je umístěn hlavní obdélný vstup. Patro oddělené kordonovou římsou je hladké, jen nároží jsou bosována. Střední rizalit člení pilastry s kompositními hlavicemi, spočívající na průběžné podokenní římse a nesoucí průběžné kladí. Okna jsou obdélná, doplněná vodorovnými římsami, v části rizalitu jsou půlkruhová, vložená do plastických, obdélných rámů s klenáky. Vstupní průčelí ukončuje střední tympanon, jímž prorůstá těleso věžice, členěné pilastry, nesoucími trojúhelníkový tympanon. V tympanonu jsou reliéfní alegorické postavy Průmyslu a Obchodu. Věžička v průčelní fasádě je torzem někdejší čtyřboké věžičky, z níž zachována pouze čelní stěna bez střechy. 2/ pomník horníků nýřanské stávky Před hlavním vchodem radnice na hladkém kamenném stupni osazen hrubě opracovaný sokl, přecházející v hrubě opracovaný sokl zhruba jehlancovitého tvaru. Na jeho boku klesající postava muže s pokleslou hlavou, oděná v pracovní fárací šat horníků. V čele pomníku je umístěna rozkročená stojící postava muže v dělnickém šatě, s pozdviženou zaťatou pravicí, v levici drží motyku. U jejich nohou pololežící postava mladého muže, oděná rovněž v hornický pracovní oděv, vzepřena o levici, s pravicí založenou za zvrácenou hlavu. Na čelní straně pomníku na zvláštním předsunutém soklu umístěna nápisová deska, opatřená v horní části zkříženými kladívky. Nápis : “PAMÁTCE 13 HORNÍKŮ / ZASTŘELENÝCH VE STÁVCE / ROKU 1890 V NÝŘANECH. “(původně pokračující text “prvním průkopníkům socialismu na Plzeňsku“ byl odstraněn). Na zadní straně je zasazena další deska s nápisem se jmény zabitých a historií pomníku.