kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple se nachází cca 200 m severovýchodně od vsi Podchýšská Lhota na vrcholu kopce, vlevo od polní cesty do Chyšek. Kaple je orientována k severu a je cenným dokladem drobné lidové architektury. Kaplička je pohledově exponovaná a tvoří významný krajinotvoný prvek. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Masivní archaicky působící zděná stavba postavená na mírně obdélném půdorysu s rovným závěrem, orientovaná k severu. V ose vstupního jižního průčelí je prolomen poměrně úzký valený portál s nezvykle širokým hladkým ostěním. Vstup je osazen dvoukřídlými výplňovými dveřmi. Fasády člení postranní lizény. Stěnu ukončuje cihlová ozubová římsa krytá taškami. Zpoza římsy vyrůstá mírně převýšený štít tvarově vycházející ze štítu obloučkového, na rozích doplněný hranolovým sloupkem krytým sedlovou stříškou. V ose štítu je prolomena malá zaobleně hrotitá nika, z vrcholu štítu vyrůstá plochý jetelový kříž. Boční stěny jsou rovněž členěny lizény. Sedlovou střechu kryjí tašky tvarovky, celá hmota kaple vyrůstá z hrubě omítaného soklu, vyrovnávajícího nerovnost terénu.