kostel sv. Petra a Pavla

1/ kostel 2/ pamětní kříž Kostel stojí při JZ okraji vsi na nevelké zatravněné ploše, zhruba 5 m před JV stěnou presbytáře osazen litinový pamětní kříž. 1/ kostel Drobná jednolodní orientovaná zděná omítaná stavba s krátkou obdélnou lodí a užším polygonálně uzavřeným presbytářem. V ose západního průčelí připojena hmotná hranolová věž, jejíž přízemí slouží jako předsíň. Do koutu mezi severní stěnu věže a západní zeď lodi vložený přístavek obsahující schodiště do 1. patra věže. Celé severní průčelí presbytáře zakrývá lichoběžná sakristie s výrazně otupeným SV nárožím. Jižní portál lodi chrání obdélná předsíňka. Střecha lodi a presbytáře sedlová, nad závěrem s valbami, na sakristii pultová, na předsíni sedlová s valbou, krytina: eternitové šablony (pod eternitem v několika vrstvách šindel); nad presbytářem šestiboký sanktusník s cibulovou stříškou, krytina: pozinkovaný plech. Střecha na věži nízká stanová, krytá pozinkovaným plechem. Sokl značí pás hrubé omítky, omítky stěn štukové bez členění, korunní římsa profilovaná. Loď osvětluje z každého boku jedno obdélné okno se segmentovým záklenkem v šambráně, doplněné vrcholovým klenákem; stejné okno vloženo v J a JV stěně presbytáře; kruchta přisvětlena od J a S cca čtvercovým oknem se segmentovým záklenkem, sakristie osvětlena od východu menším obdélným okénkem se segmentovým záklenkem a vsazenou mříží. V JV stěně presbytáře osazena mramorová pamětní deska. Vstup do lodi od jihu předsíní, kde je otevřený obdélný průchod se segmentovým záklenkem. Západní vstup v podvěží obdélný (dveře dřevěné dvoukřídlové rámové s diamantovanými kazetami), chráněný pultovou oplechovanou stříškou, opřenou o 2 mohutné zděné pilíře. Přízemí a 1. patro věže bez oken, ve 2. a 3. patře obdélná okna s odsazeným půlkruhovým záklenkem v hladké šambráně s vysazeným vrcholovým klenákem, doplněná v líci dvoukřídlovými okenicemi s prkennými žaluziemi, korunní římsa profilovaná. Interiér: Loď plochostropá (dřevěný trámový strop s omítnutým podhledem) s nevýrazným fabionem, na stropě malba s biblickými náměty. Kruchta celodřevěné konstrukce s přímým prkenným zábradlím. Vítězný oblouk má poměrně nízkou půleliptickou archivoltu s figurálními a vegetabilními malbami. Presbytář sklenut šestipaprskovou žebrovou klenbou s paprsčitým závěrem, žebra těžká klínová vyžlabená, hladký kruhový svorník; místo konzol provedené jednoduché hranolové náběžní štítky. Přízemí věže a vstupní jižní předsíň jsou plochostropé, v sakristii valená klenba se 2 širokými styčnými trojbokými výsečemi. Krov hambalkový, dřevo ručně opracované; spoje zajištěny kolíky. 2/ pamětní kříž Materiálem litina. Ukotvený do čtyřbokého hranolového podstavce; na soklu vyrytý letopočet 1856.