kostel sv. Matouše

Orientovaná jednolodní stavba provedená z lomového kamene zvnějšku hladce omítnutá a překrytá taškovou střechou. Jednoduchá, avšak dosti vysoká sakrální stavba, vyrůstá z půdorysu protáhlého obdélníku, při čemž nepatrně užší, stejně vysoký presbytář je hloubkou téměř rovnocenný délce lodi. K její jižní stěně přiléhá drobnější čtvercová předsíň. Loď i presbyterium jsou zastřešeny společnou sedlovou střechou, která je nad závěrem zkosena do polygonální valby a na svém hřebeni poblíž západního průčelí nese osmibokou věžičku sanktusníkového typu s lucernou, cibulí a makovicí s křížem. Obvodové zdivo lodi je proraženo třemi obdélnými okny a na jižní straně vchodem s gotickým ústupkovým portálem. Ten je zakryt sedlově zastřešenou a otevřenou předsíní s lomeným gotickým obloukem a výraznou profilací kamenného ostění vstupu. Jinak je vnější fasáda hladká, nečleněná, v západním průčelí je pak trojúhelníkový štít. Presbytář je osvětlen vysokými gotickými okny s hlubokými špaletami, vnější obvod presbytáře člení vysoké opěráky pilířového typu.