obytná část s mlýnicí

Celá stavba je kryta střechou čtvrtvalbovou, Severovýchodní polovina střechy je rozčleněna půdní vestavbou. Ta je zakončená trojúhelníkovým štítem, odděleným výraznou římsou, je zakryta střechou sedlovou. Střešní krytinou je převážně eternit s výjimkou poloviny střechy nad mlýnicí, která je kryta plechem. Střecha je ukončena výraznou okapní římsou, pronikající nárožími i do bočního průčelí. Přízemí obytné části pochází pravděpodobně ze starší stavby. Okna a fasáda byla sjednocena při poslední přestavbě s nově realizovanou částí (za majitele Hanse Stadtlera v r. 1935). Přední průčelí obytné části má v přízemí i v patře po čtyřech okenních osách, půdní vestavba má dvě okenní osy. Uprostřed trojúhelníkového štítu je kruhové okno, členěné symetricky do čtvercových polí a kruhových úsečí. V přízemí, v ose nejblíže mlýnice, jsou osazeny hlavní vstupní dveře v kamenném ostění (datace 1900, iniciály H. u. M. St.), dřevěné, dvoukřídlé s nadsvětlíkem, členěným do čtyř polí, zdobené profilováním. Okenní otvor vlevo od vstupních dveří je zazděn. Trojice oken osvětluje půdní prostory. Obě popsané stěny jsou vodorovně rozčleněny kordonovou římsou, všechna okna v nich rozmístěná jsou orámována shodnými šambránami a opatřena parapety, v přízemí provedenými z kamene. Zadní stěna, jejíž fasáda je bez říms a ozdob, obsahuje v přízemí dvě okenní osy a vstupní dveře v kamenném portálku (datace 1788), který byl novodobě zvýšen vložením kamenných segmentů, v něm dvoukřídlé dřevěné profilované dveře s nadsvětlíkem, rozčleněné do čtyř polí. Všechna okna v obytné budově jsou shodná, dvojitá - dřevěná, dvoukřídlá, nahoře s vyklápěcím větracím okénkem. Také stropní a krovové konstrukce jsou dřevěné. Zadní stěna má v přízemí i patře jednokřídlé dřevěné dveře a malé okno. Všechna okna v mlýnici jsou jednoduchá, dřevěná, dvoukřídlá, nahoře s vyklápěcím větracím okénkem, s výjimkou oken do podkroví a v zadní stěně (celken 5), která jsou menších rozměrů, dvoukřídlá, každé křídlo dělené do třech polí. Zdivo mlýnice i obytné části smíšené - cihly a lomový kámen, ve spodní části větší podíl kamene.