mohylové pohřebiště

Mohylové pohřebiště 400 – 550 m JZ od kapličky ve Žďárských Chalupách se skládá ze dvou skupin mohyl. Skupina 4 mohyl leží 120 m J od myslivny Rabiňka v lese V od cesty ze Žďárských Chalup k samotě U Andresa, po obou stranách lesní cesty. Pohřebiště 400 – 550 m JZ od kapličky ve Žďárských chalupách se nachází v nadmořské výšce 420 – 440 m na terase pod návrším Rabiň (503 m), asi 500 m od meandru řeky Blanice. Skládá se celkem z 14 mohyl, které jsou rozptýleny v několika skupinkách či jednotlivě na ploše přibližně 2,5 ha. Jejich výška se pohybuje od 0,3 do 1 m, průměr od 4 do 12 m. S od pohřebiště se nachází sídliště ze starší doby bronzové, další osídlení z tohoto období bylo zjištěno asi 500 m J v polní trati „U Andresa“.