nájemní dům Biskupská 6

Třípatrový nájemní dům Biskupská 266/6 je hmotově i kompozičně sjednocen s oběma sousedními objekty Biskupská 569/4 a Biskupská 267/8. Hlavní severní průčelí domu je orientováno do ulice Biskupské směrem k Šilingrovu náměstí, východní průčelí pak směřuje do Denisových sadů. Východní šestiosé průčelí obrácené do Denisových sadů vytváří kompoziční protipól fasádě domu Biskupská 569/4. Má formu čtyřosého rizalitu završeného štítem prolomeným trojicí úzkých obdélných oken. Štít rizalitu je dvouetážový, s křídly naznačujícími volutové ukončení a s trojúhelníkovým frontonem ve vrcholu. Pravidelně rozmístěné okenní otvory jsou pravoúhlé s profilovanými šambránami a přímými parapetními římsami. Nadsvětlíky oken jsou členěny jemným čtverečkovaným rastrem. V 1. patře je otvoru v levé krajní ose předsazen balkón s balustrovým parapetem nesený mohutnými konzolami, který současně tvoří hlubokou nadokenní konzolovou římsu okenního otvoru v přízemí. Stejný prvek se opakuje v úrovni 2. patra, kde má balkón nesený dvojicí konzol subtilní dekorativní kovové zábradlí. Vpravo od rizalitu jsou připojeny dvě shodně utvářené osy v 1. - 3. patře členěné typově různými lodžiemi. V 1. patře má dvojice lodžií segmentové završení a je lemována balustrádou, ve 2. patře půlkruhové završení s dřevěným zábradlím a ve 3. patře pravoúhlé završení s připojenými stříškami na dřevěných konzolách a s dvouetážovým zábradlím, jehož spodní partie je zděnými pilíři členěna do polí s dekorativní kovovou výplní a horní část pak tvoří kovové zábradlí s modernistickým motivem kruhů vepsaných do čtverců. Hlavní průčelí domu č. 6 je čtyřdílné, každá jeho partie má odlišný charakter. První část na pravé straně tvoří trojosé nároží, které je v přízemí až do 2. patra zaoblené a ve 3. patře ukončené pravoúhle. Vlevo od něj se nachází osa, v níž je umístěn vstup do domu, zdůrazněný portálem s trojúhelným frontonem ve vrcholu a dvěma segmentově zaklenutými okénky v nadpraží. V 1. a 2. patře této osy se nacházejí široká pravoúhlá bohatě členěná okna, ve 3. patře dvě úzká sdružená okna. Osa je na vnější straně v úrovni 1. - 3. patra rámována širokou lizénou s maskaronem. Další část průčelí tvoří hluboký pětiboký rizalit ve 3. patře ukončený zastřešeným balkonem a završený štítem. Vlevo od něj se nachází levá krajní osa v 1. - 3. patře členěná typově různými lodžiemi a završená atikovým štítem. V 1. patře má lodžie završení ve tvaru pozdně gotického sedlového portálu a je lemována zídkou s bohatě ornamentálně prolamovanou poprsní. Ve 2. patře je lodžie segmentově zakončena a doplněna subtilním kovovým zábradlím s bohatým secesním ornamentem. Ve 3. patře je pravoúhlá lodžie opatřena dřevěným zábradlím a kryta dřevěnou stříškou na trámové konstrukci. Barokizující štukový dekor s motivy kartuší v barokizujících rámech a andílčích hlaviček je soustředěn převážně do parapetních výplní. V domě Biskupská 266/6 jsou interiéry řešeny velmi podobně jako u domu v domě Biskupská 267/8. Téměř totožně je proveden vstupní schodišťový vestibul, poněkud jiná je navazující vstupní hala, jejíž prostor je užší a více protáhlý, odlišné je rovněž provedení stropního nadsvětlíku s geometrickou vitráží. Původní kyvné dveře mezi halou a schodištěm v domě č. 6 doplňuje nadsvětlík s vitrážovou výplní. Schodiště a zábradlí je řešeno shodně jako u předchozího domu č. 8, na podestách schodiště a chodbách je dochována původní ornamentální černobílá dlažba s motivem čtyřlistů a s vegetabilní bordurou totožná jako v domě č. 8. Okna na schodišti byla nahrazena novodobými plastovými, a byly rovněž odstraněny originální vstupní dveře bytů a necitlivě nahrazeny novodobými.