kostel sv. Prokopa

1/ kostel 2/ ohradní zeď se 2 brankami 3/ márnice Prostranství kolem kostela vymezeno po celém obvodě zdí. Dříve zde býval hřbitov, na což poukazuje několik zachovaných náhrobků při J a V zdi. Těsně při jižní ohradní zdi probíhá komunikace. V severovýchodním rohu areálu se nachází márnice. 1/ kostel Jednolodní orientovaná stavba na křížovém půdorysu uzavřená pětibokým presbytářem, k jehož jižnímu boku je připojena sakristie; v interiéru tři prostorové části – původní gotické presbyterium (dnes sakristie), pův.gotické lodi (dnes presbyterium) a z přestavěné barokní lodi. Ve vnějším členění lodi se krátká boční ramena kříže jeví jako pravoúhle vystupující risality, fasáda je hladká, nečleněná, zdivo proraženo vysokými okny se segmentovými záklenky. Západní průčelí mírně konkávně prohnuto, při zaoblených okrajích vertikálně členěno jednoduchými pilastry a ve středu otevřeno vchodem s prostým pravoúhlým ostěním rámované šambránou s uchy. Loď i kněžiště překryty křížovou valbovou střechou která nad kněžištěm nese vyšší, jehlancově ukončený sanktusník, někdejší presbytář kryt sedlovou střechou krytou taškou. Vstup do předsíně, která přechází v prostor kruchty, na ní navazuje širší odsazená loď se segmentovými uzávěry a oválnou kupolí. Na loď navazuje o něco užší presbytář, v jeho východní zdi vchod do nižší a užší pětiboké sakristie, z ní vchod do čtvercové, původní gotické sakristie na severní straně, která je zaklenuta jedním polem křížové klenby s konzolami v rozích. V ní zachovány gotické sedile a pravoúhlý sanktuář. K původní got. lodi přistavěny po obou stranách oratoře, otevírající se do dnešního presbyteria půlkruhovými oblouky. Presbytář oddělen od sakristie i lodi pasy, je sklenuto valenou klenbou s lunetami. Vnitřek lodi koncipován centrálně s konchovitými boky, nad jižním vchodem i oknem v severní stěně naznačeny lunety, klenba česká; loď pasem spojena s kruchtou sklenutou valeně s dvojicí lunet. Pravoúhlým portálkem vchod do záp. předsíně, v její severní zdi kaple Božího hrobu, v jižní zdi schodiště na kruchtu. 2/ ohradní zeď se 2 brankami Půdorysný průběh zdí skoro pravidelný, obdélný. Severní zeď má po celé své délce opěrnou funkci z vnější strany; vnější výška dosahuje v SZ ohybu až 5 m; vnitřní výška se pohybuje kolem 1 m. Také jižní zeď plní ve své západní části opěrnou funkci; vnější výška zde kolísá mezi 1,5-2 m; vnitřní se pohybuje zhruba od 1 do 1,5 m. Na ostatních stranách zeď vysoká kolem 1,2 m. Po celém obvodě zeď vystavěna z lomového kamene; místy užity cihly, zlomky krytiny a pískovcové bloky. Oba líce zdi pokrývá více či méně souvislá hladká případně hrubá omítka. Pultová koruna krytá cihlami s maltovou ochrannou vrstvou nebo betonovou deskou. Na západní straně brána; ohraničená čtyřbokými pilíři, které výrazně převyšují korunu zdi; zdivo pilířů hladce omítnuté; hrany jemně seříznuté; sedlové stříšky kryté cihlami; vrata dvoukřídlová dřevěná rámové konstrukce; ve spodní části obdélné kazety a v horní laťová výplň. Před bránou několik kamenných schodů. Stejná brána ještě na jižní straně proti portálu lodi. 3/ márnice Drobná šestiboká stavbička s valbovou stříškou krytou bobrovkami. V jižní zdi obdélný vchod bez výplně, v bočních zdí obdélná okénka také bez výplně. Fasády bez členění s jednoduchou fabionovou římsou. Interiér plochostropý.