vodojem

Vodojem se nachází zhruba 5 km západním směrem od města České Budějovice v obci Mokré a je situovaný při západním okraji obce, na křížení silnic směr Lipí a Třebín a České Budějovice. Vodojem je pohledově velmi exponovaný a tvoří významný urbanistický prvek obce. Zděná prostá stavba vodojemu na obdélném půdorysu je zastřešena sedlovou střechou, která je kryta drážkovou krytinou. Nízká stavba vodojemu je štíty orientována ve směru sever – jih. Jižní štítová fasáda do silnice je hladká a trojúhelný štít je po obvodě lemován předsazenou jednoduchou římsou, která je uprostřed polokruhově vyduta do plochy štítu a ukončena čtvercovou plochou. Na vrcholu štítu je zděná lidová naivní plastika znázorňující poprsí muže s kloboukem zvaná „Lecián“. Severní štít jednoduchý, v ploše štítu jsou prolomeny dřevěná obdélná dvířka, která sloužila ke kontrole výše hladiny vody. Boční stěny hladké a západní stěna je prolomena štěrbinovým větracím otvorem. Do vodojemu (cisterny) byla voda sváděna samospádem dřevěným potrubím ze studny, která bývala na pozemku severně za vsí. Z vodojemu se rozváděla voda do okolních usedlostí.