pamětní kříž

Pamětní kříž stojí vpravo před jižní bránou na hřbitov. Materiál litina a žula. Objekt sestává ze členěného žulového podstavce a litinového krucifixu. Soklík je kónický, nad obdélným půdorysem, na stěnách zdobený stezkami imitujícími skladbu lomového kamene. Na soklík dosedá hranolové těleso podstavce. Z čelní strany podstavce vystupuje obdélná nápisová plocha s majuskulním tesaným nápisem: / PAMÁTKA / 25. LET PŮSOBENÍ / DUCHOVNÍHO RÁDCE / D.P. A. PETRA / NA OSADĚ _ POSTAVILO / SDRUŽENÍ KATOLICKÉ MLÁDEŽE / PRO ŘESANICE / V JUBILEJNÍM ROCE 15 LET / SVÉHO TRVÁNÍ /. Nad nápisovou plochou v podstavci rytá datace - 1937. Těleso podstavce ukončeno masivní hladkou hranolovou římsou se skosenou horní stranou, na níž dosedá podstavec krucifixu. Podstavec nad obdélným půdorysem má hladký mírně předstupující soklík, tvar tělesa podstavce je pak při čelním pohledu mírně kónický přičemž šikmé strany jsou ještě mírně segmentově probrané, horní strana ukončena mírným segmentem oblouku. V horní části je podstavec krucifixu ozdoben dvojitou vpadlou linkou, ze které na čelní straně vystupují tři čtvercová tělesa ukončená tvarem diamantového řezu. Krucifix je litinový, kříž zdobený vpadlými rýhami. Příčné břevno a konec podélného převna mají při koncích ramen vystupující trojúhelné útvary na způsob hrotového kříže. Na starších fotografiích je pod nohama Krista ještě obdélná zdobená nápisová destička - dnes chybí.