venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) seník 4) stodola 5) kolna 6) brána Uzavřený selský statek skládající se z obytného a hospodářského traktu pod společnou střechou, kolmo umístěné stodoly, protilehlé kolny, brána a předzahrádky. 1) Obytné stavení Obytné stavení je zděné, obdélného půdorysu pod sedlovou střechou s betonovou krytinou. Štítové průčelí je o dvou okenních osách, novodobá dvoukřídlá okna, nerámovaná. Trojúhleníkový štít je prolomený párem obdélných okének, nad nimi je malý obdélný otvor pod letopočtem 1849. Průčelí má novou fasádu, žlutě omítnutou. Veškeré architektonické prvky byly během rekonstrukce odstraněny. Dvorní boční průčelí má směrem do dvora přístavek, který funguje jako veranda se schodištěm do zvýšeného podlaží. Při štítovém průčelí jsou dvě světnice, které jsou plochostropé. Plochostropá kuchyně je osvětlená z uličního průčelí obdélným oknem. Síňkou pokračuje schodiště vpravo do bývalé sýpky, dvouetážové s trámovým stropem, do jejíž spodní části byla později vložena světnice. Pod sýpkou je situován sklep s valenou klenbou. 2) Chlévy K obytnému stavení je pod společnou střechou přiřazen dvoudílný chlév. Stavba do dvora dvou a tříosá s obdélnými okny v kamenných ostěních a se vstupyními kamennými plochými portály. Klenby sklenuté do traverz. Chlév osvětlen okny do uličního průčelí obdélnými okny s kamennými ostěními s kovanými mřížemi. 3) Seník K chlévům přiléhá průjezdní seník, do ulice otevřený obdélným vjezdem se segmentovým záklenkem a dvojdílnými vraty a do dvora velkým obdélným vjezdem, opatřeným původně dvojkřídlými vraty. Strop povalový, vějířovitě složený na opěrnou zeď částečně dělící prostor napříč. 4) Stodola Kolmo k seníku, na severní straně dvora, leží stodola, která je šalovaná z prken. Stojí na obdélném půdorysu, pod sedlovou střechou s taškovou krytinou. Je opatřená dvoudílnými vraty do dvora a do protilehlé zahrady. 5) Kolna Kolmo na stodolu navazuje kolna na zděných pilířích, s patrem pobitým prkny, která má obdélný půdorys a sedlovou střechu krytou eternitem. 6) Brána Vjezd do dvora z návsi vede zděnou bránou s rovným překladem a dvoukřídlými vraty. V horní části jsou vyplněny překládanými latěmi , které mají v levém křídle prostá obdélná dvířka.