Ditrichštejnský palác

Třípatrový nárožní trojkřídlý objekt, z část podsklepený s eklektickým průčelím z roku 1890. Pod objektem do náměstí je zachovaný gotický kamenný sklep, zaklenutý valenou polokruhovou klenbou s částečně zachovanými schody do prostoru dnešního chodníku. Na něj navazuje renesanční klep, zaklenutý cihelnou valenou polokruhovou klenbu. Další sklepy pod jihovýchodním nárožím a při ulici Opletalově jsou s klenbami plackovými, valenými a plochými stropy s vybouranými klenbami v roce 1911. Přízemí hlavní budovy je členěno dvěma hloubkovými zdmi, kolmými k průčelí do náměstí, z nichž levá odděluje východní tříosou část domu a pravá dvouosou západní část domu. Východní část domu je dvoutakt, jehož trakt do náměstí je plochostropý, trakt do dvora je půlen nosnou zdí kolmou k dvornímu průčelí s vetknutými renesančními klenbami. Klenba při čp.285 je necková s rohovými trojúhelnými výsečemi a dvěma páry trojúhelných lunet, druhá část má do dvora valenou klenbu s vrcholnicí kolmou k dvornímu průčelí, prolomenou pěti trojúhelníkovými výsečemi, zdobenou štukovými pásky, lemujícími lunety, ve vrcholu zdobenými terči a kosodélníky.Prostor pokračuje malou komůrkou, zaklenutou valenou klenbou s dvěma pětibokými výsečemi. Střední hloubkový prostor domu je zaklenut valenou klenbou s koutovými lunetami a třemi páry trojúhelných lunet, zdobený pásky, lemující lunety se čtyřmi štukovými terči ve vrcholu kleneb. Jsou zde zachovány zbytky gotického loubí: dva lomené oblouky s okosenou hranou a výžlabkem, fragment sedlového portálu, pozdně gotická okénka v hloubkové zdi a kamenný fragment náběhu klenebních žeber. Pravá nárožní část přízemí je plochostropá. V patře se nachází štukové a malované trámové stropy, další patra jsou plochostropá. Severní a východní křídlo domu má suterén pod celým půdorysem, zaklenut cihelnými segmenty do pasů, přízemí je rovněž zaklenuto cihelnými segmentovými klenbami. Patra jsou plochostropá, stropy zdobeny geometrickými štukovými ornamenty. Průčelí do náměstí je sedmiosé, v přízemí šestiosé se ztrojenými okny na levé straně. Průčelí do ul. Opletalovy je devítiosé s trojosým středním rizalitem, zvýrazněným v prvním a druhým patře balkony. Severní průčelí je sedmiosé s výrazněným středním dvouosým rizalitem, na severovýchodním nároží domu je tříosý válcový arkýř v přízemí nesený čtyřmi giganty zakončena kopulou s věžičkou.