kaple Mariánská

Mariánská kaple se nachází v jihovýchodní části města, v oblasti Budějovického předměstí. V současné době je umístěna v bezprostřední blízkosti kruhové křižovatky. Při úpravě budějovické silnice byla kaplička dne 12. prosince 1974 přesunuta o 7 metrů na východ na nynější místo. Zděná kaple je obdélného půdorysu s trojbokým závěrem. Po celém obvodu má kaplička předsazený kamenný sokl. Průčelí je členěno čtyřmi pilastry nesoucími vlys (dva nárožní pilastry, dva pilastry po stranách vchodu). Vstup do kapličky je valeně zaklenut, nad zaklenutím se táhne profilovaný štukový pás, který je předělen vrcholovým klenákem. Vchod je osazen dvoukřídlými kovanými dveřmi a proskleným nadsvětlíkem s kovanou konstrukcí. Kladí je členěno štukovou výzdobou. Průčelí vrcholí trojúhelným štítem s oválným okénkem uprostřed. Štít je od spodní části průčelí oddělen mohutnou římsou. Po horních stranách štítu se táhne mohutný profilovaný lem. Ve vrcholu štítu se nachází dvojitý litinový kříž. V bočních zdech kapličky jsou slepá okna se segmentovým zakončením, střecha nach těmito slepými okny je v ose zdvižena. V ploše slepého okna se nachází oválné okénko s mříží. V zadní stěně kapličky je slepé obdélné okno. Plochu kapličky ukončuje mohutná profilovaná římsa. Střecha kapličky a trojúhelného štítu je tvořena prejzy. Na jihozápadní stěně kapličky je umístěna pamětní kamenná deska s nápisem: FRANCOUZŠTÍ VOJÍNOVÉ/ALSASKÉHO PLUKU BYVŠE TU/ZASKOČENI ZE TŘÍ STRAN, PODLEHLI/PŘESILE DNE 28. PROS. L. 1741. a odpovídajícím francouzským překladem.