venkovská usedlost

1) obytný dům se špýcharem 2) chlévy 3) stodola 4) ohradní zeď s branou Jedná se o zemědělskou usedlost, sestávající na západní straně z obytné chalupy s hospodářskou částí (špýcharem), na protější východní straně leží chlévy; severní strana dvora uzavřena stodolou s kůlnou a sklepem. Oplocení usedlosti s branou a s další ohradní zdí mezi dvorem a zahradou, ve kterém je suché WC. 1) obytný dům se špýcharem Obytné stavení je obdélného půdorysu, se sedlovou střechou krytou drážkovkami. Krov je z r. 1893. Průčelí s širokým barokním štítem o třech okenních osách. Ve štítu jsou tři niky v řadě, mezi nimi dvě jednokřídlá šestitabulková okénka; ve vrcholu půlkruhový větrací otvor vyplněný cihelnou vyzdívkou s mezerami. V přízemí štítové stěny tři obdélné okenní otvory s mladšími trojkřídlými výplněmi. Severní štít je s podávacím otvorem s prkennými dveřmi uprostřed, po jeho stranách po jednom drobném větracím obdélném otvoru. Ve vrcholu štítu větrací obdélné otvory vyplněné cihelnou vyzdívkou s mezerami. Ve dvoře podél domu stoupá kamenné zápraží, pod ním jsou tři chlívky. Dvorní průčelí je sedmiosé (na zápraží ústí dva obdélné okenní otvory ze světnice a zhruba uprostřed vstup do domu krytý přetaženou střechou domu na dřevěných sloupcích. Za verandou je okno do sklípku (komory), nad ním podávací otvor do půdy a v zadní části domu vstup do stáje z malými okny po obou stranách. Ze síně s dlažbou z kamenných placáků se vchází zcela vlevo (vstup s šikmými prkennými padacími dveřmi) do sklepa zaklenutého valenou klenbou; pak do světnice valeně sklenuté do pasu. Stejným způsobem je zaklenut i přístěnek (3 pole), ve kterém je zaslepený okenní otvor směrem do ulice. Za síní je kuchyně (pec se již nedochovala; původní svlakové dveře do kuchyně jsou uloženy v kůlně u stodoly). Ze síně vpravo pod schody na půdu vede chodbička do stáje, z které se vchází vpravo do komory (sklípku), vlevo pak do komory pod špýcharem. Špýchar je odtud přístupný po novodobých schodech. Na konci chodbičky rozměrná stáj zaklenutá valenou klenbou s lunetami. Ve stáji je jedno okno s kovanou mříží a mladší kovovou výplní směrem do ulice a směrem do dvora vstup s prkennými dveřmi, po jehož obou stranách je po jednom obdélném okenním otvoru s mříží. Pod okny stáje a kuchyně směrem do ulici je mělká nika, kde byl osazen soudek na vodu, napájený vnějším vodovodem. 2) chlévy Proti domu ve dvoře stojí objekt chlívku, postavený v r. 1931. Objekt je zakrytý pultovou střechou, průčelí je symetrické – uprostřed je vstup s prkennými dveřmi, po stranách po jednom oknu bez výplně. Nad vstupem je podávací otvor. Interiér je zaklenut segmentovými klenbami do traverz a rozdělen několika nízkými příčkami na kóje. 3) stodola V zadní části dvora stojí stodola, situovaná kolmo k silnici. Stodola je kryta sedlovou střechou s taškovou krytinou (pálená drážkovka), je průjezdná, vrata jsou prkenná. V pravé části je směrem do dvora přístavek s obdélným vstupem, krytý přetaženou střechou stodoly. V levé části stodoly je kůlna, do které se vchází plaňkovými vraty. Před touto částí stodoly je vstup do valeného sklepa, krytý přetaženou střechou stodoly; v tomto místě je ve střeše prkenný sedlový vikýř. 4) ohradní zeď s branou Mezi stodolou a domem je zděná ohradní zeď se segmentově zaklenutou branou, ve které jsou prkenná vrata. Podél dvora vede od chlívku ke stodole zděná ohradní zeď, ve které je blíže ke stodole vestavěn suchý záchod. Je krytý sedlovou střechou s pálenými bobrovkami, štítek je bedněn prkny.