venkovská usedlost

1) obytné stavení s chlévy 2) špýchárek 3) stodola 4) kolna 5) brána a ohradní zeď Areál usedlosti se nachází na severozápadní straně návsi v jádru obce. Na pravé straně usedlosti obytné stavení s navazujícími chlévy pod jednou střechou a přilehlým špýchárkem, na levé straně samostatně stojící kolna, dvůr uzavírá kolmo situovaná stodola. Ke štítovému průčelí obytného stavení zleva přiléhá zděná vstupní brána. 1) obytné stavení s chlévy Zděná přízemní stavba obdélného půdorysu je vůči návsi štítově orientovaná. Krytá je sedlovou střechou s taškovou krytinou. Jihovýchodní štítové průčelí má v přízemí tři okenní osy, okenní výplně jsou dřevěné, dvoukřídlé, s pevným poutcem ve dvou třetinách výšky, s dvěma příčkami v horním výklopném dílu a ve spodní části křídel. Ve štítu se nacházejí dvě menší obdélná okna bez členění, ve vrcholu štítu pak půlkruhové okénko a nad ním drobná nika. Fasáda objektu je nečleněná, břízolitová, okenní otvory jsou lemovány hladkou paspartou. Zadní část objektu, původně chlévy je dnes adaptována pro obytné účely. V interiéru by se podle starších popisů měla nacházet jedna místnost čtvercového půdorysu sklenutá českou plackou. V jejím středu se nachází štukový kruh s vepsanou šesticípou hvězdou s vrcholy ramen rozšířenými terčovitými ploškami. V patě klenby obíhá místnost štukový pás s vlnovkovým okrajem. Ostatní místnosti jsou plochostropé. 2) špýchárek Drobná stavba přiléhající k severozápadnímu průčelí obytného stavení. 3) stodola Stodola uzavírá areál ze severozápadní strany. Zděná obdélná budova je krytá sedlovou střechou s pálenými taškami bobrovkami kladenými na řídké laťování. V jihovýchodní zdi se nacházejí dřevěná vrata a štěrbinové větrací otvory. 4) kolna Volně stojící zděné obdélné stavení kryté sedlovou střechou s vláknocementovými šablonami. K jihozápadní a jihovýchodní stěně jsou přistavěny lehké přístavky. Objekt je hladce omítaný, v jihovýchodním štítu a jihozápadní straně je proraženo jedno obdélné okno. 5) brána Brána navazuje zleva na hlavní průčelí obytného domu. Má rovný překlad krytý taškami bobrovkami. Půlkruhově zakončená vrata jsou dřevěná, ve spodní části z prken překrývaných lištami, v horní části profilované příčle. Ohradní zeď je nově vyzděná z prolamovaných keramických tvarovek.